wat is vocht achter het trommelvlies?

uitleg

Als er sprake is van vocht achter het trommelvlies spreekt men ook wel van otitis media met effusie. Otitis media met effusie ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) waardoor het vocht niet afgevoerd kan worden. Er bestaat een nauw verband tussen een verkoudheid en het ontstaan van vocht achter het trommelvlies.

Vocht achter het trommelvlies bij kinderen

Otitis media met effusie komt ook erg vaak voor bij kinderen. Bij kinderen functioneert de buis van Eustachius nog niet zo goed. Daarnaast zijn kinderen vaker verkouden, waardoor de buis van Eustachius gemakkelijker verstopt. Zie voor meer informatie (gehoorverlies bij kinderen).

vocht achter het trommelvlies

Welke symptomen horen bij vocht achter het trommelvlies?

symptomen

Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.

Hoe wordt het vocht achter het trommelvlies ontdekt?

Men kan bij het KNO Medisch Centrum terecht om te onderzoeken wat de oorzaak is van het gehoorverlies. De KNO-arts kan eenvoudig constateren of er vocht aanwezig is achter het trommelvlies of dat het trommelvlies goed functioneert. 

Bij twijfel kan er een gehooronderzoek of drukmeting van het middenoor worden gedaan om de aard en de mate van het gehoorverlies vast te stellen. 

wat is de oorzaak van vocht achter het trommelvlies?

oorzaak

Vocht achter het trommelvlies (otitis media met effusie) ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) waardoor er onderdruk in het middenoor ontstaat. Door de onderdruk kan het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raken en vocht afscheiden waardoor het middenoor gevuld raakt met vocht in plaats van met lucht. Er bestaat een nauw verband tussen een verkoudheid en het ontstaan van vocht achter het trommelvlies. Soms kan een vergrote neusamandel of tumor ter plaatse van de buis van Eustachius het vocht achter het trommelvlies veroorzaken.

WELKE ANDERE AANDOENINGEN KUNNEN SOORTGELIJKE KLACHTEN VEROORZAKEN?

Plotsdoofheid (sudden deafness)
Vaak wordt deze vorm van slechthorendheid aangezien voor mogelijke vochtophoping achter het trommelvlies. Het is echter erg belangrijk een plotsdoofheid binnen twee weken te ontdekken, omdat in deze fase nog een behandeling kan worden gestart.

Wat te doen tegen vocht achter het trommelvlies?

oplossing

  • Probeer regelmatig te klaren.
  • Spoel of druppel bij verkoudheid de neus met fysiologisch zout.
  • Gebruik gedurende een week xylometazoline neusspray.
  • Probeer af en toe te stomen.

Welk medicijn bij vocht achter het trommelvlies?

medicijn

U kunt uw neus druppelen met een fysiologisch zoutoplossing. Ook kunt u kortdurend neusdruppels met xylometazoline of langduriger een ontstekingsremmende neusspray gebruiken. Door het gebruik van een neusspray komt er meer ruimte in de neus, waardoor het vocht soms gemakkelijker verwijderd wordt via de buis van Eustachius.

Welke mogelijke behandelingen bij trommelvlies buisjes?

behandelingen

Trommelvliesbuisje
Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen. Dit wordt in het trommelvlies geplaatst en heeft als doel een open verbinding te maken tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang, zodat via het buisje lucht in het middenoor komt. Eigenlijk vervangt het buisje de eigen buis van Eustachius. Bij kinderen wordt een buisje onder narcose geplaatst. Bij volwassenen wordt een buisje op de polikliniek geplaatst.

vocht achter het trommelvlies

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u last heeft van doofheid aan één of beide oren die vrij acuut is ontstaan, is het verstandig om dit door een KNO-arts uit te laten zoeken wat de oorzaak van de slechthorendheid is. Als uw huisarts het vocht achter het trommelvlies reeds heeft vastgesteld, maar de klachten niet verbeteren, is een consult bij de KNO-arts aan te raden.

Als er bij uw kind sprake is van gehoorverlies, een achterstand in de spraakontwikkeling, problemen op school of gedragsveranderingen, kan het toch verstandig zijn dit te laten onderzoeken. U kunt hiervoor eenvoudig een afspraak maken in het KNO Medisch Centrum.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde.

Informatie over buisjes

Richtlijnen

Richtlijn otitis media

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl