wat is verkoudheid?

uitleg

Als u verkouden bent, is er sprake van een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Volwassenen worden gemiddeld 2-5 keer per jaar verkouden, kinderen wel 6-10 keer per jaar. Verschijnselen van verkoudheid treden 2 tot 3 dagen na de infectie op en bestaan uit: snot in de neus en in de keel, neusverstopping, verminderde reuk niezen, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en een drukgevoel op de kaken vaak zonder koorts.

Een verkoudheid duurt meestal niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand. Denk dan aan een keelontsteking of een allergie. Soms kunnen ook de stembanden ontstoken zijn, waardoor heesheid ontstaat. Een enkele keer kan ook benauwdheid ontstaan.

KNO Medisch Centrum verkoudheid

wat is de oorzaak van verkoudheid?

oorzaak

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een besmetting met een verkoudheidsvirus.

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral in ruimtes waar mensen dicht op elkaar zitten (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).

Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand met een verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan. De incubatietijd (periode tussen de infectie en dat iemand ziek wordt) is 2-3 dagen.

Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen geven. Iemand kan dus een aantal keren achter elkaar verkouden raken.

Wat te doen tegen verkoudheid?

oplossing

Een verkoudheid voorkomen

Als iemand in uw directe omgeving verkouden is, is het belangrijk zoveel mogelijk uit de buurt te blijven. Houd tenminste 1,5 meter afstand. Als u zelf verkouden bent, kunt u voorkomen dat u anderen besmet:

  • Hoest in de binnenkant van uw elleboog of in een papieren zakdoek voor de mond
  • Was uw handen regelmatig
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
en Als u toch verkouden bent

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. Wel zijn er middelen om de verkoudheidsverschijnselen te verminderen. 

Als uw neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout water soms wat verlichting geven. Ook kan neusspoelen met fysiologisch zout verlichting geven.

.

Welk medicijn helpt bij verkoudheid?

medicijn

Medicijnen zijn niet nodig als u verkouden bent. U kunt eventueel xylometazoline-neusdruppels of -spray gebruiken. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies, waardoor u wat gemakkelijker door uw neus kunt ademen. Xylometazoline kunt u zonder recept bij de apotheek of drogist kopen. Let op: Xylometazoline mag niet langer dan een week gebruikt worden. Antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. 

Welke mogelijke aandoeningen kunnen heesheid veroorzaken?

aandoeningen

Coronavirus

Het coronavirus kan beginnen met eenvoudige verkoudheidsverschijnselen. Kijk voor meer informatie op het RIVM.

Griep

Griep wordt veroorzaakt door een gevaarlijker virus dan een verkoudheidsvirus: het influenzavirus. Griep kan ontstaan als verkoudheid, maar wordt uiteindelijk gekenmerkt door ernstigere ziekteverschijnselen: een ziek gevoel, hoge koorts, hoesten, hoofdpijn en spierpijn.

Wanneer contact opnemen?

contact

Alleen bij langdurig hoge koorts (meer dan drie dagen), ernstige benauwdheid of sufheid of als de verkoudheid langer dan 10 dagen duurt, is het verstandig contact op te nemen met uw behandelend arts.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Neusverkoudheid

RIVM

Coronavirus

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl