wat is apneu?

uitleg

We spreken van een apneu indien er langer dan 10 seconden geen adem wordt gehaald. Ademstilstanden komen bij veel mensen voor, en hoeft niet meteen te betekenen dat dit zorgelijk is of zorg behoeft. Wel kan het voor de partner, maar ook voor de persoon zelf, een zeer beangstigende ervaring zijn. Het is goed om te weten dat dit soort afsluitingen niet gevaarlijk zijn, ze leiden namelijk niet tot verstikking! Dit wordt voorkomen door een signaal aan de hersenen, waardoor de diepte van de slaap wat oppervlakkiger wordt, de spieren weer wat aanspannen, en zodoende de obstructie weer wordt opgeheven en patiënt wakker wordt. Vervolgens valt deze weer in een diepere slaap en zie je vaak dat de apneu zich herhaalt.

KNO Medisch Centrum apneu (nachtelijke ademstops)

wat is de oorzaak van apneu?

oorzaak

De ademstops kunnen worden veroorzaakt door een vernauwing in de hogere luchtweg, daar waar ook vaak gesnurkt wordt. Door samenvallende delen ter hoogte van de tong, het zachte gehemelte met de huig, of de keelwand. Een totale afsluiting van deze niveaus zorgt voor een apneu. Soms kunnen ademstops ook centraal zijn. Dan geven de hersenen een onvoldoende signaal naar de longen en stopt de ademhaling even. De volgende oorzaken kunnen apneu veroorzaken:

  • Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden.
  • Overgewicht. Hierbij worden ook de wanden van de keelholte dikker.
  • Rugligging tijdens de slaap; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.
  • Een van nature lang en slap zacht gehemelte en huig.
  • Ook alcohol, nicotine en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen, kalmerende middelen) verminderen de spierspanning waardoor deze verslappen.
  • Voortdurende irritatie van de keel door oprispingen en opkomend maagzuur, maar ook roken kan de slijmvliezen van de keelholte verdikken en de doorgang nauwer maken.
  • Vergrote keel- en/of neusamandel. Dit komt vooral bij kinderen voor.
  • Een verstopte neus door zwelling van het neusslijmvlies (bij verkoudheid en allergie), door poliepen in de neus (poliposis nasi) of door scheefstand van het neustussenschot (septumdeviatie)
Is apneu gevaarlijk?

De apneu zelf is niet gevaarlijk. Doordat de hersenen even geen zuurstof krijgen, wordt u vanzelf wakker. U kunt dus nooit stikken. Als de apneu regelmatig optreed, kan dit leiden tot een onderbroken nacht, minder uitgeslapen gevoel, slaperigheid en futloos gevoel overdag. In matige tot ernstige vormen van OSAS zijn relaties beschreven met hart- en vaatproblematiek, hypertensie en ontregeling van Diabetes MellitusOok concentratieproblemen, vergeetachtigheid en humeurigheden behoren tot bekende verschijnselen van OSAS. Het is dus goed om dit tijdig te laten onderzoeken.

Wat te doen tegen apneu?

oplossing

  • Drink geen alcohol.
  • Gebruik géén slaapmiddelen. 
  • Als u op de rug slaapt, wordt snurken vaak erger. 
  • Stop met roken. Uw huisarts kan u hierbij helpen.
  • Als er sprake is van overgewicht, is het verstandig om af te vallen.
  • Bij een verstopte neus kunt u neusdruppels of een neusspray proberen. 
  • Houd er rekening mee dat u overdag slaperig kunt zijn en daardoor minder alert bent. Vooral in het verkeer en bij het bedienen van zware machines kan dat gevaarlijk zijn. Neem contact op met uw bedrijfsarts om dit te bespreken. 

Welk medicijn tegen apneu?

medicijn

Echte medicijnen tegen apneu zijn er eigenlijk niet. Bij een verstopte neus kunt u neusdruppels of een neusspray proberen. Uw arts kan hiervoor een ontstekingsremmende neusspray voorschrijven.

Let op met xylometazoline: dit mag u niet langer dan een week gebruiken. Als dit goed effect heeft, is het verstandiger contact met de KNO-arts op te nemen voor een structurelere oplossing.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen apneu veroorzaken?

aandoeningen

Obstructief Slaap Apneu Syndroom

Als u teveel nachtelijke apneus heeft per uur, kan er sprake zijn van een slaap apneu syndroom. Dit kan op langere termijn nadelen voor uw gezondheid hebben.


Er is sprake van slaap apneu syndroom (OSAS) indien er tijdens de slaap 5 of meer apneus zijn, er overdag klachten van vermoeidheid zijn en er geen andere oorzaak voor die vermoeidheid is. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Om meerdere redenen kan het zinvol zijn om voor je slaapapneu klachten de KNO-arts te bezoeken; Allereerst is door goed onderzoek en behandeling de klacht van vermoeidheid en een slechte slaap te verhelpen, maar voorkom je in sommige gevallen ook optreden van andere ziektes zoals hart en longproblemen, hoge bloeddruk en suikerziekte.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

OSAS

Richtlijnen

Richtlijn snurken en OSAS
Richtlijn OSAS bij kinderen
Richtlijn OSAS en werk

Patientenvereniging 

Apneuvereniging

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl