wat is een scheve neus?

uitleg

Een veel voorkomend probleem is de scheve neus, een standsafwijking die vaak veroorzaakt wordt door scheefstand van het neustussenschot (neusseptum) die de 2 neusgangen van elkaar scheidt. Ook het benige deel van de neus (neusbot of os nasale) kan scheef zijn aangelegd of in het leven ooit zijn gebroken waardoor er scheefstand bestaat van de neus. Een scheve neus kan niet alleen leiden tot verstoring van het uiterlijk, maar ook leiden tot een verstopte neus, en zo een minder goede ademhaling en hoofdpijn.

scheve neus

wat is de oorzaak van een scheve neus?

oorzaak

aangeboren (congenitaal)

In sommige gevallen is al van de geboorte de standsverandering van de neus al aanwezig en wordt naarmate de groei vordert de scheefstand van de neus duidelijker en spreekt men van een scheefstand van de neus.

trauma

Het merendeel van de mensen die zich melden bij de KNO-arts, hebben een trauma op de neus meegemaakt, zoals een klap of een val op de neus. Vaak is er in zo’n geval ook sprake geweest van een gebroken neus, wat uiteindelijk leidt tot een scheve neus. Dit kan niet alleen leiden tot een verstoord uiterlijk maar ook tot een verstoorde ademhaling.

andere oorzaken

Vrijwel nooit wordt de vorm van de neus veranderd door andere oorzaken dan aangeboren of een trauma.

Echter, voorbeelden hiervan komen steeds regelmatiger voor, bijvoorbeeld door het frequenter gebruik van drugs via de neus. Hierdoor kan schade worden aangericht aan slijmvliezen en het neustussenschot, wat ook dient als ondersteuning van de neusrug. Het inzakken van de neus (zadelneus) kan dan het resultaat zijn. Andere minder frequente oorzaken van een scheve neus worden gezien bij patiënten die een behandeling van de huid in en rond de neus hebben gehad.

Wat te doen tegen een scheve neus?

oplossing

Er zijn voor de scheefstand van de neus verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Dit laatste is alleen te beoordelen door iemand die het onderzoek van de neus goed kan uitvoeren met kennis van zaken, zoals een kno arts. Zo kan een relatief eenvoudige operatieve correctie van het neustussenschot al een rechte neus opleveren. (neusseptumcorrectie) Echter veelal is het een combinatie van meerdere delen van de neus die maken dat de neus scheef staat. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn naast een correctie van het neustussenschot ook het bot van de uitwendige neus (os nasale) los te maken om uiteindelijk tot een rechte en cosmetisch en functioneel wenselijke stand te komen. (uitwendige rhinoplastiek)

Welk medicijn helpt tegen een scheve neus?

medicijn

Er zijn geen medicijnen tegen een scheve neus. Als de neuspassage verminderd is bij een scheve neus, kan een ontstekingsremmende neusspray mogelijk helpen.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen een scheve neus veroorzaken?

aandoeningen

  • Kwaadaardige tumor
  • Neuspoliepen
  • Rhinophyma (dronkemansneus)

Wanneer contact opnemen?

contact

Omdat je voor een goede beoordeling van de neus ook de juiste instrumenten nodig hebt, komt de KNO-arts al snel in beeld voor de behandeling van de scheve neus. Het KNO MC heeft KNO-artsen in dienst die naast hun opleiding tot KNO-arts ook nog aanvullende opleidingen (fellowships) hebben gedaan in de plastische aangezichtschirurgie. 

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Operaties aan de neus

Neus.nu

Scheefstand uitwendige neus

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl