wat is een gebroken neus?

uitleg

Bij een gebroken neus (neusfractuur) wordt meestal bedoeld dat het benige gedeelte van de neus is gebroken. De neus is opgebouwd uit een kraakbenig deel, het onderste deel van de neus (Septum), die de 2 neusgangen van elkaar scheidt. Het bovenste deel van de neus, een driehoekig deel dat vastzit aan de schedel, betreft het benige (bot) deel van de neus. Dit laatste bot kan na een klap, stoot, of verkeersongeval gebroken zijn, we spreken dan van een gebroken neus. Afhankelijk van de stand, kan het nodig zijn de neus teug te zetten (reponeren). Een trauma op het kraakbenige deel van de neus kan aanleiding geven tot het ontstaan van een bloeduitstorting tussen kraakbeen en slijmvlies (ook wel septumhematoom genoemd).

gebroken neus

Welke symptomen horen bij gebroken neus?

symptomen

Na een klap, stoot of ander trauma van de neus kan de neus fiks bloeden, en vervolgens gezwollen raken. Dan is het moeilijk te bepalen of de neus gebroken is, en of de neus scheef staat. Een veel voorkomend symptoom van een neusfractuur zijn de zogenaamde brilhematomen; bloeduitstortingen rondom de ogen (bloed vanuit de neus verspreid zich in de regio rondom het oog). Om in deze gezwollen situatie een goed beeld van de (gebroken) neus te krijgen, kan het zinvol zijn de neus goed te koelen en soms de neus enkele dagen later pas te laten beoordelen door een KNO-arts.

Ook zonder al te veel zwelling en bloed kan het zijn dat de neus gebroken is; je ziet dan met name de scheefstand van de neus. Een minder vaak voorkomend symptoom, maar wel opvallend.

wat is de oorzaak van een gebroken neus?

oorzaak

Eigenlijk de enige oorzaak voor een gebroken neus is een trauma (klap, stoot, ongeluk etc).

Wat te doen tegen een gebroken neus?

oplossing

Zelf kun je eigenlijk weinig doen aan een neusfractuur. Het beste is de neus meteen te koelen om de zwelling en de bloeding zo beperkt mogelijk te houden.

Welk medicijn bij een gebroken neus?

medicijn

Er zijn geen medicijnen voor handen om een neusfractuur te voorkomen noch te verhelpen.

Welke mogelijke behandelingen bij een neusfractuur?

behandelingen

De behandeling van een neusfractuur is afhankelijk van de stand van de neus. Indien de neus gebroken is maar geen standsafwijking heeft, is er geen verdere behandeling nodig. Hoogstens een eventuele spalk/kapje op de neus kan worden geplaatst om bescherming te geven tijdens het genezingsproces.

Indien de gebroken neus wel scheef staat is het verstandig deze te laten beoordelen door de KNO-arts. De KNO-arts zal dan beoordelen of de neus recht te zetten is op de polikliniek na een lokale verdoving, of dat het nodig is dit te verrichten onder algehele narcose.

Een röntgenfoto wordt bij een neusfractuur niet meer gemaakt.

Zoals boven genoemd is het belangrijk alert te zijn op een septumhematoom, vaak veroorzaakt door breuk of kneuzing van het kraakbenige deel van de neus. Deze bloeduitstorting moet door de KNO-arts worden verwijderd om te voorkomen dat het kraakbeen vergaat en zorgt voor het inzakken van de neusrug (zadelneus).

Als de neus na deze behandeling uiteindelijk scheeft blijft staan, is het mogelijk deze te corrigeren met een operatieve ingreep een zogenaamde neuscorrectie (rhinoplastiek).

Wanneer contact opnemen?

contact

Omdat je voor een goede beoordeling van de neus ook de juiste instrumenten nodig hebt, komt de KNO-arts al snel in beeld voor de behandeling van de neusfractuur. Om een gebroken neus nog te behandelen bij scheefstand, moet dit binnen 5 dagen gebeuren. Bij een verdenking op een bloeduitstorting  van het kraakbenige deel van de neus (septum hematoom) is het verstandig dit binnen 72 uur te laten beoordelen. Bij kinderen is het advies een neustrauma binnen 24 uur te laten beoordelen.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl