wat is een druk op de oren?

uitleg

Bij een druk op de oren, heeft u constant het idee dat het oor dichtzit. Een drukkend gevoel op de oren kan erg hinderlijk zijn in uw dagelijks leven. Naast een drukgevoel op de oren, kan er ook sprake zijn van oorpijnverminderd gehoor of een krakend geluid bij slikken of gapen. 

druk op de oren

wat is de oorzaak van een druk op de oren?

oorzaak

Een druk op de oren ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor). Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor. 
Vaak kan dit ontstaan na een verkoudheid of indien er sprake is van een verstopte neus of een allergie

Wat te doen tegen druk op de oren?

oplossing

Veelvuldig klaren (Valsalva methode)
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen ‘ploppen’. Deze behandeling kan ongeveer 5 keer per dag worden herhaald. 

Welk medicijn helpt tegen druk op de oren?

medicijn

Xylometazoline
Als u verkouden bent, kunt u kortdurend neusdruppels met xylometazoline gebruikt. 
Houdt er rekening mee dat u deze niet langer dan een week gebruikt

Ontstekingsremmende neusspray
Door gebruik van deze spray, neemt de zwelling rondom de uitmonding van de buis van Eustachius af en komt er meer ruimte in de neus. Hierdoor kan de beluchting van het oor kan toenemen. Vaak hebben deze medicijnen helaas onvoldoende effect.

Medicijnen tegen allergie
Als uw neusslijmvlies gezwollen is door een allergie, kunnen deze medicijnen ook verbetering van de drukklachten geven.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u last heeft van druk op één of beide oren, is het verstandig door een KNO-arts uit te laten zoeken wat de oorzaak van de klachten is. U kunt bij het KNO Medisch Centrum terecht om te laten onderzoeken wat de oorzaak is van uw klachten. De KNO-arts kan eenvoudig constateren of er sprake is van een ingetrokken trommelvlies of dat het trommelvlies goed functioneert. Bij twijfel kan er een drukmeting van het middenoor of gehooronderzoek worden gedaan om de aard de klachten vast te stellen.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Gehooronderzoek

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl