wat is een trommelvliesontsteking?

uitleg

Bij een trommelvliesontsteking is er meestal sprake van een infectie van het trommelvlies. Het trommelvlies kan door langdurige irritatie verdikt en ontstoken raken. 

trommelvliesontsteking

Welke symptomen horen bij een trommelvliesontsteking?

symptomen

In de meeste gevallen is er voornamelijk sprake van een loopoor, lichte jeukklachten of irritatie aan het oor en slechthorendheid. Er is meestal geen pijn of koorts. Vaak klagen patiënten over een soppend geluid in het oor. Ook kan er een stinkende geur uit het oor komen. Soms kan een myringitis heftig verlopen, waarbij er blaarvorming op het trommelvlies optreedt. We spreken dan van een myringitis bullosa. Hierbij is sprake van forse pijnklachten en ook koorts. 

wat is de oorzaak van een Trommelvliesontsteking?

oorzaak

Nauwe gehoorgang

Als de gehoorgang nauw is, kan de gehoorgang sneller warm en vochtig worden, waardoor er irritatie van de gehoorgang (gehoorgangontsteking) of het trommelvlies op kunnen treden. 

Regelmatig afsluiten van de gehoorgang door oordoppen of hoortoestellen

Door afsluiten kan de gehoorgang sneller warm en vochtig worden, waardoor er irritatie van de gehoorgang (gehoorgangontsteking) of het trommelvlies op kunnen treden. Door het steeds inbrengen van een oorstukje kunnen er sneller bacterien in de gehoorgang geintroduceerd worden.

Buisjes of oorontstekingen in het verleden

Hierdoor kan er sprake zijn van ongewenste littekenvorming op het trommelvlies. Dit littekenweefsel is gevoeliger voor irritatie, vocht en infecties.

Trommelvliesperforatie

Als een gaatje in het trommelvlies ontsteekt, kan ook het omliggende trommelvlies ontstoken raken.

Eerdere trommelvliesoperatie

Ook hierdoor kan er sprake zijn van ongewenste littekenvorming op het trommelvlies. Dit littekenweefsel is gevoeliger voor irritatie, vocht en infecties.

Wat te doen tegen trommelvliesontsteking?

oplossing

  • Zorg dat het oor droog blijft. Eventueel is het mogelijk het oor droog te föhnen na het douchen.
  • Vermijd het gebruik van oordopjes.
  • Doe het hoortoestel een tijdje niet in.
  • Peuter niet in de oren.
  • Mijd overmatig gebruik van shampoo en andere verzorgingsmiddelen.
  • Laat de oren regelmatig reinigen. 
  • Het is verstandiger de oren te laten uitzuigen, omdat de oren door uitspuiten vochtig kunnen blijven. Dit kan de jeuk in stand houden.
  • Als u een hoortoestel draagt en vaak klachten heeft van een trommelvliesontsteking, laat dan bij de audicien controleren of het oorstukje goed past.

Welk medicijn bij een trommelvliesontsteking?

medicijn

Oordruppels

Bij lichte klachten is het mogelijk te druppelen met zure oordruppels. Ook kan er gekozen worden om te druppelen met antibioticadruppels of druppels gericht tegen een schimmelontsteking.

Pijnstilling

Pijnklachten treden niet vaak op. Bij heftige pijnklachten kunt u paracetamol nemen. 

Antibiotica

Als de ontsteking heftig verloopt of niet gemakkelijk onder controle te houden is, kan uw arts er een antibioticum of antischimmelkuur bij geven.

Welke mogelijke behandelingen bij een trommelvliesontsteking?

behandelingen

Oortoilet

Het is belangrijk de gehoorgang goed te reinigen. De beste manier om dit te doen, is uitzuigen onder zicht van een microscoop. Eventueel kan de onrustige plek op het trommelvlies worden wegge-etst. Dit kan een gevoelige behandeling zijn. Als er sprake is van een blaarvormige myringits, kan de KNO-arts de blaren doorprikken.

Tampon

Als ontsteking hardnekkig is, kan na het schoonmaken ook een tampon (gaasstrookje) diep in de gehoorgang ingebracht worden met daarop een zure oordruppel of een ontstekingsremmer en antibioticum. Deze behandeling kan een aantal malen herhaald worden. 

Verwijding van de gehoorgang

Als de trommelvliesontsteking snel terugkeert als gevolg van een te nauwe ingang van de gehoorgang, kan gekozen worden voor een gehoorgangverwijding (meatusplastiek). Hierbij kunnen vernauwend kraakbeen en huid uit het buitenste deel van de gehoorgang worden verwijderd. Deze ingreep kan meestal onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. 

Trommelvliesoperatie.

Als de klachten te vaak blijven terugkomen, kan vervanging van het zieke trommelvliesdeel een mogelijkheid zijn. Hierbij wordt het zieke deel van het trommelvlies vervangen door een stukje spierfascie of kraakbeen. De resultaten van deze ingreep zijn wisselend.

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is raadzaam contact op te nemen als de klachten niet vanzelf overgaan, of verergeren ondanks de behandeling. Bij pijn, koorts, roodheid, duizeligheid of een heftige piep of suistoon is het verstandig contact op te nemen. Er kan dan sprake zijn van een serieuze ontsteking of blaarvormende myringitis.

Het is raadzaam om met uw kind naar een arts te gaan: 
  • als uw kind oorpijn heeft én hoge koorts (meer dan 40 graden).
  • als uw kind nog geen 2 jaar is en als uw kind continu blijft huilen door de oorpijn.
  • als uw kind ouder dan 2 jaar is en langer dan 3 dagen oorpijn en koorts heeft.
  • als er meer dan 2 weken ontstekingsvocht uit het oor loopt (loopoor).
  • als uw kind voor de derde keer binnen 1 jaar oorpijn heeft.
  • als het oor van uw kind ineens een flapoor is geworden (van het hoofd afstaat).

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Ooroperatie

Richtlijnen

Otitis media bij kinderen
NHG richtlijn otitis media

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl