Wat is een behandeling van snurken en osas?

uitleg

Bij een operatie voor apneu worden aan de zijkant in de keel hechtingen geplaatst om het zachte gehemelte strakker te maken. Als er nog keelamandelen aanwezig zijn, worden deze ook weggehaald en worden de amandelnissen gehecht om ook weer meer stevigheid te verkrijgen. Er zijn twee behandelopties: een UPPP (uvulo-palato-pharyngo-plastiek) of een BRP (barbed reposition pharyngoplastiek).

Bij een UPPP wordt het grootste deel van de huig verwijderd. Bij een BRP wordt de huig in principe niet behandeld. Een UPPP of BRP wordt uitgevoerd bij patiënten met een licht tot matig ernstig slaapapneu syndroom (OSAS) en bij patiënten die last hebben van snurken.

Wat houdt een operatie tegen snurken en apneu in?

Waarom de behandeling

Veel mensen kiezen voor een operatieve behandeling tegen snurken of apneu omdat dit de enige definitieve oplossing is van de klachten. Hoewel andere behandelingen mogelijk effectiever zijn (MRA of CPAP), worden deze niet altijd verdragen. Daarnaast is men altijd afhankelijke van deze apparaten voor een goede behandeling. Er zijn twee soorten operaties:

UPPP

UPPP is een afkorting voor Uvulo-palato-pharyngo-plastiek. Bij een UPPP wordt het grootste deel van de huig verwijderd en worden ook aan de zijkant in de keel hechtingen geplaatst om het zachte gehemelte strakker te maken. Als er nog keelamandelen aanwezig zijn, worden deze ook weggehaald en worden de amandelnissen gehecht om ook weer meer stevigheid te verkrijgen.

BRP

Bij een BRP (barbed reposition pharyngoplastiek) wordt middels een speciale oplosbare hechtdraad het zachte gehemelte strakker gemaakt. In principe wordt de huig niet behandeld. Als u nog keelamandelen heeft worden deze gelijktijdig weggehaald en worden de amandelnissen gehecht om ook weer meer stevigheid te verkrijgen.

Bij welke patiënten wordt een operatie uitgevoerd?

Een UPPP wordt uitgevoerd bij patiënten met een licht tot matig ernstig slaapapneu syndroom (OSAS) en bij patiënten die last hebben van snurken.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken. 

Wat neemt u mee? 
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO).
  • Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens een operatie?

tijdens de behandeling

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie verwijdert de KNO-arts een klein stukje van het zachte gehemelte. Als de keelamandelen het snurken mede veroorzaken, verwijdert de arts deze ook. Meer informatie hierover krijgt u van uw KNO-arts. Bij een UPPP wordt de huig ook verwijderd. De huig heeft geen functie, dus u zult niet merken dat u deze mist. De huig is het aanhangsel van het zachte gehemelte. Het hangt midden tussen de keelamandelen.

Welke maatregelen neem ik na de operatie?

na de behandeling

Wanneer mag ik naar huis? 

Als alles goed gaat met u, mag u de volgende dag weer naar huis. 

Welke maatregelen moet ik thuis nemen?

Neem met paracetamol. Het liefst in de vorm van een oplostablet of zetpil. Neem de eerste dagen zachte en koele voeding. Melkproducten voelen plakkerig en vervelend. Koolzuurhoudende dranken zijn vaak te prikkelend. Houdt u zich verder een week rustig. Meestal bent u na 2 weken hersteld. U kunt dan weer aan het werk. 

Wat zijn de risico’s van een operatie tegen snurken en apneu?

Risico’s

Er kan een droog gevoel overblijven in uw keel. Ook kunt u het gevoel hebben dat er een brok in uw keel zit.
Het kan zijn dat u de harde “g” niet goed meer uit kunt spreken. Ook kan de rollende ‘r’ moeilijker zijn.
Heel soms is het zachte gehemelte zo kort geworden zodat de neusholte aan de achterkant niet goed meer wordt afgesloten. Bij het drinken komt dan vloeistof via de neus naar buiten. Meestal is dit een tijdelijk probleem. Heel soms moet dit met een operatie hersteld worden.

In de eerste week na de operatie merkt u meestal nog geen verschil in het snurken of de OSAS. Pas als de zwelling weg is en de wond genezen, is de doorgang ruimer. Het effect van de operatie op het snurken is vaak groter dan op het verdwijnen van de OSAS. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Neem contact op als er sprake is van helder rood bloed uit de keel of wanneer de pijn ondraaglijk is. 

Meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

https://www.kno.nl/patienten-informatie/overig/snurken-en-slaapapneu/

Richtlijnen

Richtlijn snurken en OSAS

Patientenvereniging

Apneuvereniging

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl