wat is een kijkonderzoek van de neus?

uitleg

Door middel van een kijkonderzoek van de neus (nasendoscopie of nasofaryngoscopie) kan de KNO-arts uw neus van binnen bekijken. Dit is vaak nodig om te achterhalen waar uw klachten vandaan komen.

Waarom een kijkonderzoek van de neus?

waarom

Sommige aandoeningen kunnen niet alleen met het blote oog gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan neuspoliepen of allergie. Vandaar dat het vaak nodig is ook wat dieper in de neus te kijken naar mogelijke verklaringen voor uw klachten.

Hoe bereid u zich voor op het onderzoek?

voorbereiding

Er zijn geen specifieke voorbereidingen nodig.

Mocht u het idee hebben, dat er veel snot in de neus zit, kan het verstandig zijn voorafgaand aan het onderzoek de neus even te snuiten.

Wat gebeurt er tijdens een kijkonderzoek van de neus?

Onderzoek

Bij een nasendoscopie bekijkt de KNO-arts de neus en de ruimte achter de neus (neus- keelholte). Ook kan het gebied van de neusamandel worden bekeken (nasofarynx). Als u last heeft van een dichte, verstopte neus kan de KNO-arts u onderzoeken Hiervoor gebruikt de arts een endoscoop. Dit is een klein buisje met aan het uiteinde een kleine camera en een lampje. Dit onderzoek kan met en zonder verdoving van het neusslijmvlies worden uitgevoerd. De KNO-arts vertelt u welke manier voor u het beste is.

Het onderzoek duurt ongeveer een minuut. U voelt het wel, maar het doet bijna nooit pijn. Het is belangrijk om uw hoofd tijdens het onderzoek zo recht en zo stil mogelijk te houden. Via een videocamera kunt u op een beeldscherm het onderzoek volgen. 

wat gebeurt er Na het onderzoek?

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u een traanogen hebben of er kan wat snot uit de neus komen. U krijgt een doekje om dit te verhelpen.

De KNO-arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Welke mogelijke risico’s zijn er?

Risico’s

Er zijn geen risico’s van de behandeling.

Als de neus verdoofd is, kan ook wat verdovingsvloeistof de keel inlopen, waardoor u ook een verdoofd gevoel van de keel kunt ervaren.

Dit verdwijnt binnen 30 minuten.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het KNO Medisch Centrum via nummer 085-7602728

U kunt ook mailen naar info@knomc.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl