wat is slijm in de neus?

uitleg

Slijm in de neus is eigenlijk een normaal verschijnsel aangezien het een beschermende laag is die de neusslijmvliezen beschermt tegen bacteriën en virussen. Echter het kan lastig worden indien er zich te veel slijm in de neus bevindt, leidend tot snotteren.

De binnenzijde van de neus bestaat uit gevoelig weefsel. De geringste invloeden vanuit de ingeademde lucht, virussen, maar met name irritatie door peuteren kunnen al leiden tot beschadiging van slijmvlies en bloedvaatjes met als gevolg te veel slijm in de neus. Soms wordt het te veel aan slijm in de neus afgevoerd naar de achterzijde van de neus, vervolgens door druppelt achter in de keel. Dit leidt dan tot het gevoel van slijm in de keel (post nasal drip) of ook wel globus genoemd.

Slijm in de neus

wat is de oorzaak van slijm in de neus?

oorzaak

Infectie

Een veel voorkomende oorzaak van slijmvorming in de neus is een ontsteking. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen, kunnen leiden tot irritatie en vervolgens een snotterige neus. 

Allergie

Neusslijm wordt extra aangemaakt door de slijmvliezen nadat allergenen via de ingeademde lucht de neus binnenkomen en de slijmvliezen irriteren. Dit leidt tot krabben en wrijven, wat op zijn beurt weer leidt tot beschadiging van het slijmvlies en slijmvorming in de neus.

Heesheid door irriterende stoffen

De slijmvliezen in de neus kunnen geïrriteerd raken door roken of langere blootstelling aan irriterende dampen. Ook zeer gekruid eten kan leiden tot een fikse loopneusdoor een overmatige productie van slijm in de neus.

verkeerde ademhaling

Indien mensen geneigd zijn om door de mond te ademen (habitueel open mond gedrag), krijgt de neus niet de mogelijkheid om de standaard productie van slijm af te voeren middels de trilhaartjes in de slijmvliezen, op geleide van het inademen door de neus. Hierdoor hoopt de hoeveelheid slijm zich op in de neus en heeft de neiging om dan tot snotteren aanleiding te geven. 

Wat te doen tegen slijm in de neus?

oplossing

Meestal is het teveel aan snotvorming in de neus goed te behandelen. Uiteraard is de meest voor de hand liggende behandeling te stoppen met de bijwerkingen van de middelen die de neus beschadigen; dus stop met peuteren, roken en alle middelen te gebruiken die de bekleding van de neus kunnen beschadigen. Een simpele manier om dit gevoel van te veel slijmvorming in de neus te verminderen is het spoelen met zout water oplossing (NaCl-oplossing). Mocht dit niet verbeteren kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen. Indien het slijm in de neus te wijten is aan de verkeerde ademhaling kan een consult aan de logopediste worden overwogen. 

Welk medicijn helpt tegen slijm in de neus?

medicijn

Een simpele manier om dit gevoel van te veel neusslijm te verminderen is het spoelen met zout water oplossing (NaCl-oplossing). 
Daarnaast is het mogelijk de slijmproductie in de neus te remmen met behulp van een ontstekingsremmende of anti-allergische neusspray.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen slijm in de neus veroorzaken?

aandoeningen

Wanneer contact opnemen?

contact

Neem contact op met de KNO-arts als de klachten van aanhoudende slijmvorming in de neus niet goed reageren op adviezen van de huisarts. Op tijd iets laten doen aan slijmproduktie in de  neus kan vaak voorkomen dat er andere luchtwegproblemen ontstaan.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Allergie

Richtlijnen

Allergie van de bovenste luchtwegen

Websites

Alles over allergie
Neus.nu

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl