wat is heesheid?

uitleg

We praten door gebruik te maken van onze stembanden. Als er afwijkingen aan deze stembanden zijn, dan kan de stem hees gaan klinken. Door deze heesheid klinkt uw stem anders dan normaal en kan het spreken moeizamer gaan. Ook bij harder praten kan de stem heser klinken.

heesheid

wat is de oorzaak van heesheid?

oorzaak

Infectie

De meest voorkomende oorzaak van een hese stem is een ontsteking. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen. Vaak neemt de heesheid vanzelf weer af als de infectie is genezen.

Verkeerd stembandgebruik

Soms klinkt de stem hees door het niet goed gebruiken van de stembanden tijdens het spreken. De reden hiervan is niet altijd te achterhalen. Soms worden bij patiënten met stemproblemen géén afwijkingen aan de stembanden gevonden.

Heesheid door irriterende stoffen

De stembanden kunnen geïrriteerd raken door roken of langere blootstelling aan irriterende dampen. Heesheid kan in een enkel geval ook veroorzaakt worden door een allergie.

Lichamelijke conditie

Bij het ontstaan van heesheid kan de lichamelijke conditie een rol spelen. Bij vermoeidheid wordt de stem vaak niet krachtig genoeg gebruikt. Ook kunnen emoties een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning.

Wat te doen tegen een hese stem?

oplossing

  • Probeer de stem niet te forceren wanneer u verkouden bent.
  • Probeer zo min mogelijk te kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen.
  • Rustig spreken; als u te gehaast spreekt, heeft u geen tijd om uw stembanden op de juiste manier te gebruiken.
  • Niet roken; dit is erg slecht voor de stembanden.
  • Door uw neus ademen en voldoende water of ander vocht drinken; als uw slijmvlies uitdroogt, is het kwetsbaar.

Welk medicijn bij heesheid?

medicijn

Als er sprake is van heesheid als gevolg van een infectie met een bacterie, kan uw arts een antibioticakuur voorschrijven. Bij irritatie van de stembanden kan uw arts een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om deze irritatie te remmen.

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als uw heesheidsklachten niet vanzelf verdwijnen binnen 6 weken. De KNO-arts kan dan door middel van een eenvoudig onderzoek de stembanden bekijken en de oorzaak van de heesheid vaststellen.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Informatie over stemklachten

Thuisarts

https://www.thuisarts.nl/hees

Richtlijnen

Richtlijn stemklachten

Voice and swallowing centre

Centrum voor slik en passageklachten, uitgebreide uitleg over stem- en slikproblemen.

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl