wat is EEN TROMMELVLIES PERFORATIE?

uitleg

Bij een trommelvlies perforatie is sprake van een gaatje in het trommelvlies. Op dat moment is er sprake van een open verbinding tussen het middenoor en de buitenwereld. 

trommelvlies perforatie

Welke symptomen horen bij EEN TROMMELVLIES PERFORATIE?

symptomen

De meeste mensen met een trommelvlies perforatie merken dat er sprake is van gehoorverlies. Ook kan er tijdens het snuiten van de neus of klaren lucht ontsnappen uit het oor. Soms kan er ook sprake zijn van een loopoor, waarbij er ontstekingsvocht uit het oor loopt. Dit treedt met name op als er water in het oor is gekomen bijvoorbeeld tijdens zwemmen.

wat is de oorzaak van EEN TROMMELVLIES PERFORATIE?

oorzaak

De meest voorkomende oorzaken van een trommelvlies perforatie zijn:

Een trauma van het oor

Door een klap op het oor of een duik in het zwembad, kan het trommelvlies scheuren. Ook bij een barotrauma tijdens duiken kan het trommelvlies perforeren. Heel af en toe ontstaat een gaatje in het trommelvlies door uitspuiten van het oor. Vaak is er dan al sprake van een zwak trommelvlies door eerdere ontstekingen.

Ontsteking

Door een acute middenoorontsteking kan een gaatje in het trommelvlies ontstaan. Dit geneest vaak vanzelf, maar soms kan een perforatie achterblijven. Ook kan er sprake zijn van een chronische oorontsteking, waardoor er een gaatje in het trommelvlies achterblijft. 

Buisjes

Na het plaatsen van een trommelvliesbuisje kan in 2% van de gevallen een trommelvliesperforatie ontstaan. 

Wat te doen bij een gaatje in het trommelvlies?

oplossing

  • Houd de oren zoveel mogelijk droog.
  • Voorzicht drogen met een tissue of föhn is wel mogelijk.
  • Peuter niet in de oren.
  • Mijd overmatig gebruik van shampoo en andere verzorgingsmiddelen.
  • Laat de oren niet uitspuiten. Het is verstandiger de oren te laten uitzuigen als ze verstopt zitten.
  • Als u een hoortoestel draagt en een gaatje in het trommelvlies heeft, laat dan bij de audicien controleren of het oorstukje goed ventileert.

Welk medicijn helpt tegen een trommelvlies perforatie?

medicijn

Er zijn helaas geen medicijnen tegen een trommelvlies perforatie. Als het gat in het trommelvlies door een trauma is ontstaan kan het vaak uit zichzelf weer herstellen. Meestal duurt dit 2-3 maanden.

Welke mogelijke behandelingen zijn er tegen een gaatje in het trommelvlies?

behandelingen

Het is mogelijk om door een operatie het gat in het trommelvlies dicht te maken. Vaak kan dat via de gehoorgang, maar soms is een snede achter het oor nodig. Door een stukje kraakbeen onder het trommelvlies te leggen en de randen van het gaatje in het trommelvlies weer actief te maken, groeit het gat uit zichzelf dicht.

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is raadzaam contact op te nemen als u last heeft van een trommelvlies perforatie en daarbij klachten heeft van een verminderd gehoor of regelmatig looporen. Ook als u wil dat het gaatje in het trommelvlies wordt gesloten, omdat u zonder problemen wil zwemmen of snorkelen, kunt u contact opnemen voor een advies. 

Meer informatie.

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO heelkunde

Informatie over een ooroperatie

Thuisarts

Een gescheurd trommelvlies

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl