wat is een slaap positie trainer?

uitleg

De Slaap Positie Trainer (SPT) is een apparaat om positieafhankelijk slaapapneu (OSAS) te behandelen. Mensen met positieafhankelijke OSAS (POSAS) hebben in rugligging tweemaal meer apneus dan in andere houdingen. 

Waarom een slaap positie trainer?

waarom de behandeling

Als u met name last heeft van apneu wanneer u op uw rug ligt, spreken we van positieafhankelijke OSAS (POSAS). Door middel van de slaap positie trainer gaat u voornamelijk op uw zij zou liggen, waardoor u nagenoeg geen last meer van apneu heeft.

Bij welke patiënten wordt een Slaap positie trainer aangemeten? 

Mensen met Positieafhankelijk OSAS kunnen geholpen worden met deze therapie. De Slaap Positie Trainer is er voor patiënten met een licht tot matig ernstig OSAS.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding noodzakelijk.

Tijdens de behandeling?

behandeling

De Slaap Positie Trainer wordt met een band op de borst gedragen en gaat zachtjes trillen wanneer deze registreert dat de patiënt zich op de rug draait. Hierdoor wordt hij of zij meer gedwongen om van slaaphouding te veranderen zonder dat hierdoor de natuurlijke slaap wordt aangetast.

Wat gebeurt er na starten met de slaap positie trainer?

na de behandeling

Nadat u twee weken met de slaap positie trainer heeft geslapen, wordt gekeken of de behandeling werkzaam is.

Hoe wordt het effect van een slaap positie trainer gemeten?

De Sleep Position Trainer wordt geleverd met software waarmee het apparaat uit te lezen is. Zo kan uw KNO-arts meekijken of de therapie voldoende effectief is. De slaap Positie trainer kan na de diagnose op houdingsafhankelijks slaapapneu op proef geleverd worden om te kijken of dit effect heeft. 

Als blijkt dat het effectief is en u voornamelijk op de zij slaapt, vult de KNO-arts de machtiging in en wordt de behandeling vergoed.

Welke mogelijke risico’s zijn er?

Risico’s

U kunt na verloop van tijd toch weer op uw rug gaan slapen, waardoor de apneu terugkomt.

Daarnaast zijn er geen noemenswaardige risico’s.

Wanneer contact opnemen?

contact

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via ons telefoonnummer 085-7602728. U kunt ook mailen naar info@knomc.nl

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Fabrikant van de anti snurk beugel

Somnomed

 Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Snurken en slaap apneu

Richtlijnen

Richtlijn OSAS
Richtlijn OSAS bij kinderen
Richtlijn OSAS en werk

Patientenvereniging

Apneuvereniging

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl