wat houdt een second opinion in?

uitleg

U heeft van uw audicien een hoortoestel op proef uitgeprobeerd. Hiervoor geldt een proefperiode van 2 maanden. Hierna kunt u het hoortoestel aanschaffen en verwacht de zorgverzekeraar dat u er 5 jaar mee doet. Het is dus erg belangrijk dat u de juiste keuze maakt voor het hoortoestel. Mocht u binnen deze periode namelijk een ander toestel willen, dan wordt dit in de 5 jaar na aanschaf niet meer vergoed. Het kan dus interessant zijn om een onafhankelijk advies te krijgen over de voorgestelde hoortoestellen. In het KNO Medisch Centrum is het mogelijk om een second opinion hoortoestel aan te vragen.

Voordat u de hoortoestellen aanschaft, kunnen wij een objectieve eindcontrole doen. Dit gebeurt in het KNO Medisch Centrum. Wij kijken dan met u mee of de toestellen voldoende verbetering geven en of u er tevreden over bent. 

Als het resultaat nog niet goed is, nemen we contact op met uw audicien. We geven dan advies om de instellingen te verbeteren. De proeftijd wordt dan iets verlengd. 

Second opinion hoortoestel KNO Medisch Centrum

wordt een second opinion hoortoestel vergoed?

oorzaak

U krijgt vanuit de zorgverzekering 75% van de kosten van hoortoestel, oorstukjes, service en nazorg vergoed. Dit geldt alleen als u naar een audicien gaat waar uw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. De resterende 25% is een eigen bijdrage. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kan het zijn dat u deze bijdrage vergoed krijgt. 

Heeft uw audicien geen contract met uw zorgverzekeraar? Overleg dan met uw audicien wat u wel vergoed krijgt. 

Wat is er mogelijk tijdens een second opinion hoortoestel?

oplossing

De second opinion van het hoortoestel wordt uitgevoerd door de firma Beter Horen in het experience center van het KNO Medisch Centrum is het mogelijk om diverse hoortoestellen naast elkaar te ervaren. U kunt zo diverse hooroplossingen vergelijken met het door u uitgeprobeerde hoortoestel. Hierdoor krijgt u direct een goed beeld of het hoortoestel voldoet aan uw wensen.

Welke extra mogelijkheden zijn er?

behandelingen

Buiten de verzekerde hoortoestellen, heeft de audicien ook de mogelijkheid om nog betere hoortoestellen aan te passen. 

  • Dit zijn de toestellen met de beste technologie.
  • Hierdoor zijn deze toestellen beter in te stellen.
  • Op afstand is het hoortoestel in te stellen, zodat u juist in bepaalde situaties (vergadering, restaurant, school) optimaal kunt horen.
Daarnaast beschikken dit type hoortoestellen over extra functies:
  • Meerdere instellingen vaak gemakkelijk via een smartphone te gebruiken.
  • Batterij-loos opladen van de hoortoestellen.
  • Kleiner en compacter dan de gebruikelijke toestellen.
  • Hoogwaardiger materiaal.

Deze hoortoestellen kunnen mogelijk beter aan uw wensen voldoen, maar zijn erg kostbaar en worden niet vergoed. Het is wel mogelijk om ook dit type hoortoestel kosteloos uit te proberen.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u de instellingen van uw hoortoestel wilt laten controleren, een onafhankelijk advies wilt over uw hoortoestel of wilt weten welke oplossingen nog meer voor u mogelijk zijn kunt u contact met ons opnemen.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Hoortoestellen

Richtlijnen

Perceptieve slechthorendheid
NOAH-4 protocol

links

Website van de NVVS om te helpen met de keuze van hoortoestellen op basis van onafhankelijk voorlichting en ervaringsgegevens.
Informatie over de proefperiode 

Patientenverenigingen

Stichting Hoormij
Stichting plotsdoven

Online hoortest

Oorcheck.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl