wat is een reukonderzoek?

uitleg

Als u last heeft van een verminderde reuk, kan een reukonderzoek worden gedaan om uw reukklachten goed in kaart te brengen. Het is het mogelijk om een reukonderzoek te laten doen in het KNO Medisch Centrum. Hierdoor krijgt u en uw KNO-arts een goed beeld van hoe goed of hoe slecht u ruikt.

Ook kan een reukonderzoek worden gebruikt om het verloop van uw klachten in de gaten te houden en te meten of uw reuk verbetert of verslechtert.

Waaom een reukonderzoek?

Waarom

Om een duidelijk beeld te krijgen wat de ernst van uw klachten is, is het mogelijk om het reukvermogen goed in kaart te brengen. Tevens kunnen we met het reukonderzoek bekijken hoe uw reukvermogen zich verhoudt ten opzichte van uw leeftijdsgenoten.

Ook is het mogelijk om de smaak te testen.

Hoe bereidt u zich voor?

voorbereiding

Gebruik op de dag van het reukonderzoek geen parfum of aftershave. 

15 minuten voor het reukonderzoek mag u niet meer eten en drinken. Water mag wel. 

Voorafgaand aan het reukonderzoek mag u niet roken en geen kauwgom kauwen.

Wat gebeurt er tijdens het reukonderzoek?

oplossing

Met een vraaggesprek, een onderzoek van de neus en reuktesten probeert de kno-arts te achterhalen welke reukstoornis u heeft. Het onderzoek van de neus vindt plaats met een flexibel slangetje waarin een lamp en een camera zitten. Dit onderzoek vindt plaats zonder verdoving en wordt doorgaans goed verdragen. Afhankelijk van uw situatie krijgt u een reuktest. De doktersassistente van de polikliniek keel -, neus- en oorheelkunde voert de test uit.

Reuktest 

U ruikt aan een geurstift en wijst op een kaartje met 4 verschillende geuropties aan wat u denkt te ruiken. Het is belangrijk dat u altijd 1 antwoord geeft, ook als dat voor u betekent dat u moet gokken. Dit is nodig om de uitslag van de test te berekenen. Hierbij is rekening gehouden met de kans dat u een goed antwoord gokt. 

Smaaktest

U krijgt diverse sticks met een smaak te proeven. U moet hiervan aangeven welke smaak u herkent.

Na het reukonderzoek?

na het onderzoek

Na afloop van de testen, bespreekt de KNO-arts de uitslagen met u. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het KNO Medisch Centrum op nummer 085-7602728. U kunt ook mailen naar info@knomc.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl