wat is een operatie aan het neustussenschot?

uitleg

Bij een operatie aan het neustussenschot zet de KNO-arts uw neustussenschot recht.

Het neustussenschot bevindt zich in het midden van de neus en bestaat uit kraakbeen. Het zorgt voor steun aan het voorste deel van de neus en het scheidt de beide neusholtes. Als het neustussenschot scheef staat, kan dit problemen geven met de neusademhaling. In dat geval kan dit door middel van een operatie rechtgezet worden.

operatie aan het neustussenschot

Waarom een operatie aan het neustussenschot?

waarom

Het neustussenschot bevindt zich in het midden van de neus en bestaat uit kraakbeen. Het neustussenschot zorgt voor steun aan het voorste deel van de neus en het scheidt de beide neusholtes. Als het neustussenschot recht staat kan de lucht vrij door allebei de neusgaten stromen. Als het scheef staat, wordt de doorgangkelijkheid van de neus in één, maar soms ook beide neusgaten moeilijker. Hierdoor kunt u vaak minder goed door de neus ademen. In die gevallen kan de KNO-arts door een operatie aan het neustussenschot de doorgang door de neus verbeteren. Soms wordt deze behandeling gecombineerd met een behandeling van het neusslijmvlies.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

De neustussenschot operatie vindt plaats onder algehele narcose. Voor de algehele narcose krijgt u een intakegesprek bij de anesthesist. 

Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken. 

Wat neemt u mee? 
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO).
  • Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens de operatie aan het neustussenschot?

tijdens de behandeling

Tijdens de operatie wordt een sneetje in de binnenkant van de neus gemaakt. Dit is na de operatie niet meer zichtbaar. Het neustussenschot wordt losgemaakt van het slijmvlies aan de binnenkant van de neus. Vervolgens kan het neustussenschot helemaal recht gezet worden.

Als het neustussenschot helemaal recht staat, wordt het sneetje met een oplosbare hechting gesloten. Deze hechting kunt u na de operatie aan het neustussenschot soms voelen zitten, maar deze verdwijnt vanzelf.

Om het tussenschot mooi recht te houden, worden neustampons geplaatst die een nachtje blijven zitten. Neustampons zijn sponsachtige gazen. De tampons worden de volgende dag gemakkelijk verwijderd. Af en toe kan er ook een kunststof plaatje tegen het tussenschot worden gehecht. Dit is om het neustussenschot op zijn plaats te houden en de genezing te bevorderen. Dit kunststof plaatje wordt bij de eerste controle verwijderd.

WAT gebeurt er na de operatie?

na de behandeling

Vlak na de operatie heeft u weinig pijnklachten. Bij pijnklachten kunt u eventueel een pijnstiller nemen. Na de operatie heeft u een tampons in de neus.

Na de operatie is het door de neustampons niet mogelijk om door de neus te ademen. Houd hier rekening mee. Soms geeft dit tijdelijk een benauwd gevoel, maar dat verdwijnt meestal vanzelf. Soms kan er nog wat vocht met een beetje bloed langs de tampons lekken. Dat hoort bij de ingreep. U hoeft hier niet van te schrikken.

Wanneer mag ik naar huis

U mag vaak dezelfde dag weer naar huis. De neustampons worden de volgende dag in het KNO Medisch Centrum verwijderd. 

Waar moet ik thuis rekening mee houden

Neusspoelen

Door de genezing kunnen er korstjes in de neus ontstaan. Door het spoelen van de neus kunnen deze verwijderd worden. Het is daarom belangrijk dat u thuis uw neus 3 tot 4 weken spoelt om de neus te reinigen. Dit moet u 2 tot 3 keer per dag doen. Via het KNO Medisch Centrum kunt u een spoelset kopen.

Klik hier voor meer informatie over neusspoelen met een neusspoelsysteem

U moet warmte vermijden: niet te heet douchen, eten en drinken af laten koelen, geen zonnebank of sauna.

U mag niet tillen, persen of bukken tot aan de controle.

U mag tot aan de eerste controle uw neus niet snuiten, alleen ophalen. Alleen na het spoelen mag u uw neus voorzichtig snuiten.

Wanneer moet ik op controle komen?

U komt na een week weer op controle.

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een operatie aan het neustussenschot?

Risico’s

Bij iedere operatie is er een mogelijkheid dat er complicaties optreden. Bij de operatie aan het neustussenschot is de kans hierop erg klein. 

Bloeduitstorting in het neustussenschot

In 1-2% van de gevallen kan na de operatie een bloeduitstorting in het neustussenschot optreden. U kunt dit herkennen doordat ademhalen door de neus onmogelijk is. Dit moet namelijk wel behandeld worden, omdat het kan leiden tot een ontsteking. Dit laatste komt eigenlijk nooit voor.

Bloedneus

Er kan een bloedneus optreden nadat de neustampons zijn verwijderd. Die stopt vaak spontaan. Toch kan het soms nodig zijn opnieuw tampons in de neus te plaatsen.

Gevoelloze bovenlip

Heel af en toe kan er een (tijdelijke) gevoelloosheid van de bovenlip en/of de bovenste voortanden op treden, dit trekt na enige tijd vanzelf weg.

littekens en verklevingen

Na de operatie kan het mogelijk zijn dat er zich littekens of verklevingen vormen in het geopereerde gebied. Aanvullende behandeling kan dan nodig zijn.

tegenvallend resultaat

Ondanks het goed verlopen van de operatie kan het neustussenschot na de operatie toch nog wat scheef blijven staan.

Ook veranderingen aan de uitwendige vorm van de neus kunnen soms na de operatie voorkomen. Hiervoor kan eventueel een aanvullende behandeling nodig zijn.

Gaatje in het neustussenschot

Zeer zelden kan er een gaatje in het neustussenschot ontstaan.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u vóór uw controleafspraak meer pijn aan de neus krijgt of koorts boven de 38,5˚C? Dan is het verstandig contact op te nemen. Tijdens kantoortijden belt u naar het KNO Medisch Centrum, telefoonnummer: 085-7602728. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie over de neus
neus.nu

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl