wat is een oorschelpcorrectie?

uitleg

Een oorschelpcorrectie (otoplastiek of flapoorcorrectie) wordt uitgevoerd bij mensen die last hebben van afstaande oorschelpen (flaporen). Hierbij worden de afstaande delen van de oorschelp weer dichter naar het hoofd gebracht. Dit is een vrij eenvoudige ingreep die onder narcose of onder plaatselijke verdoving kan plaatsvinden. 

Waarom een oorschelpcorrectie?

waarom

De oorschelpen zijn oorspronkelijk bedoeld om het geluid beter naar het oor te geleiden. Door hun speciale vorm, bepalen oorschelpen ook een belangrijk deel van ons uiterlijk. Wanneer de oorschelpen een afwijkende stand hebben, kunnen ze teveel opvallen. Veel mensen vinden afstaande oren niet mooi. Daardoor kan de wens bestaan om de oorschelpen te laten corrigeren. Ook op jonge leeftijd kan een afwijkende stand van de oorschelpen leiden tot een groot gevoel van onzekerheid. Daarom kan vanaf de leeftijd van 5 jaar een oorschelpcorrectie plaatsvinden.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

De oorschelpcorrectie vindt meestal plaats onder algehele narcose. Hiervoor krijgt u een intakegesprek bij de anesthesist. 

Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken. 

Wat neemt u mee? 
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO).
  • Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens een oorschelpcorrectie?

tijdens de behandeling

In het algemeen wordt een oorschelpcorrectie uitgevoerd rond het 7e-8e levensjaar. De operatie gebeurt vaak onder algehele narcose, maar kan ook onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. De KNO-arts maakt een snee aan de achterkant van het oor. Hierbij wordt een stukje overtollige huid of kraakbeen verwijderd, waarna de oorschelpen naar achteren worden gehecht. De KNO-arts zorgt ervoor dat de oorschelpen minder van het hoofd af komen te staan. Na de ingreep krijgt u voor een paar dagen een hoofdverband.

Welk gebeurt er na de operatie?

na de behandeling

Vlak na de operatie heeft u weinig pijnklachten.

U heeft een verband om uw hoofd. Deze wordt bij de eerste controle op de polikliniek verwijderd. Uw oren en de huid daarom heen kunnen nog een tijdje gevoelig zijn. Uw oorschelpen kunnen ook nog wekenlang rood en gezwollen zijn. Dit verdwijnt langzaam. De  gebruikte oplosbare hechtingen lossen vanzelf op.

Wanneer mag ik naar huis

U mag vaak dezelfde dag weer naar huis. U kunt thuis na een paar dagen zelf het pleisterverband verwijderen. Na de operatie kan er nog een aantal dagen (bloederig) vocht uit het oor komen. De KNO-arts kan dit behandelen met oordruppels of een antibioticakuur.

Waar moet ik thuis rekening mee houden

Uw oor heeft tijd nodig om te genezen. Onderstaande adviezen zijn goed voor de genezing en verminderen de kans op complicaties: 

  • Het verband blijft zitten tot aan de eerste controle en mag niet nat worden. U mag dus een week uw haar niet wassen. 
  • U draagt de eerste 1 à 2 weken dag en nacht de haarband. 
  • Daarna draagt u nog 1 à 2 weken alleen ’s nachts de haarband. 
  • Zwemmen en sporten mag u na ongeveer 3 weken.
Wanneer moet ik op controle komen?

U komt na een week weer op controle. Tijdens deze afspraak worden het hoofdverband verwijderd.

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een oorschelpcorrectie?

Risico’s

Bij iedere operatie is er een mogelijkheid dat er complicaties optreden. Bij de oorschelpcorrectie is de kans hierop zeer klein. 

Nabloeding en infectie

De wond kan nabloeden. Er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. 

Tegenvallend resultaat 

De resultaten van een oorschelpcorrectie zijn over het algemeen goed. Pas na ongeveer 3 tot 6 maanden is het uiteindelijke resultaat te zien. Soms wil het kraakbeen terugkeren in zijn oorspronkelijke vorm. Het is dus nooit helemaal zeker dat de oren recht blijven staan en geheel gelijk aan elkaar blijven. Heel af en toe moet er nog een operatie worden uitgevoerd. Maar ook hier zijn geen garanties. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u vóór uw controleafspraak meer pijn krijgt of koorts boven de 38,5˚C? Dan is het verstandig contact op te nemen. Tijdens kantoortijden belt u naar het KNO Medisch Centrum, telefoonnummer: 085-7602728. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 27 00.