Wat is knippen van de keel- en neusamandelen?

uitleg

Knippen van de keel- en neusamandelen is een operatie die bij kinderen tot 10 jaar plaatsvindt. Dit is een zeer snelle, effectieve en veilige manier om de neus- en keelamandelen te verwijderen. De ingreep vindt plaats onder narcose. Hierbij worden de amandelen door middel van een speciaal instrument verwijderd (sluder mes). Dit heet in de volksmond ook wel knippen van de amandelen. Dit is een andere methode dan het verwijderen van de amandelen bij volwassenen. Tijdens deze ingreep worden vaak ook de neusamandelen verwijderd. Soms kan ervoor gekozen worden om alleen de keelamandelen te knippen. Bijvoorbeeld omdat de neusamandelen tijdens een eerdere operatie al verwijderd zijn. De keelamandelen dragen in de eerste 3 levensjaren bij aan de ontwikkeling van het immuunsysteem en de afweer. Daarna hebben ze eigenlijk geen functie meer en kunnen ze probleemloos gemist worden.

knippen van de keel- en neusamandelen

Waarom worden de keel- en neusamandelen verwijderd?

Waarom de behandeling

De keel- en neusamandelen zijn een soort lymfeklieren en hebben een belangrijke rol bij de opbouw van het immuunsysteem en de afweer in de eerste 3 jaar van je leven. Daarna functioneren ze als een lymfeklier en hebben ze geen speciale functie meer. Neus- en keelamandelen kunnen echter wel klachten gaan geven. Ze kunnen vergroot zijn, waardoor ze zorgen voor snurken of apneu (nachtelijke ademstops) of een open mond ademhaling. Er kunnen zich ook bacteriën in de keel- en neusamandelen ophopen, waardoor de amandelen regelmatig ontsteken. Ook kan een chronisch ontstoken neusamandel sneller tot oorproblemen leiden zoals vocht achter het trommelvlies of oorontstekingen. Dan kan het verstandig zijn de keelamandelen te laten verwijderen.

Hoe bereid u zich voor op de ingreep?

voorbereiding

Het knippen van de keel- en neusamandelen vindt plaats onder algehele narcose. Hiervoor krijgt u een intakegesprek voor uw kind bij de anesthesist. Dit verloopt meestal telefonisch.  

Gebruikt uw kind medicijnen? Is uw kind overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente. Gebruikt uw kind bloedverdunnende medicijnen, of is er snel sprake van blauwe plekken of bloedingen? Meldt dit dan. Het kan het zijn dat uw kind deze medicijnen tijdelijk moet stoppen, er aanvullend onderzoek naar de verhoogde bloedingsneiging moet plaatsvinden. Soms kan de operatie op een andere manier uitgevoerd worden. De arts heeft dit dan met u besproken. 

Wat neemt u mee? 
  • Een geldig legitimatiebewijs van uw kind.
  • Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO) van uw kind.
  • Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen uw kind thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens knippen van de keel- en neusamandelen?

tijdens de behandeling

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens het in slaap brengen, bent u bij uw kind. Uw kind krijgt een kapje met slaapmiddel voor de neus en mond. Door het inademen van dit slaapmiddel valt het kindje in slaap. Sommige kinderen vinden de geur van het slaapmiddel stinken of ruiken naar viltstiften. Het kan gebeuren dat uw kind tijdens het ademen door het kapje door de spanning begint te huilen. Dit is niet erg en versnelt zelfs het in slaap vallen. Het is belangrijk dat u als ouder rustig blijft en uw kind geruststelt. De meeste kinderen slapen binnen 20-30 seconden.

Nadat uw kind in slaap gevallen is, verlaat u de operatiekamer en prikt de anesthesist een infuus. Dit is om pijnstillende medicijnen toe te kunnen dienen. Het infuus blijft zitten totdat uw kind het ziekenhuis mag verlaten.

Vervolgens brengt de KNO-arts een mondspreidertje in en knipt de keel- en neusamandelen. Soms wordt de ingreep gecombineerd met het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Direct nadat de neus- en keelamandelen verwijderd zijn, wordt uw kind wakker. Door het huilen van uw kind, trekken de keelspiertjes samen en stopt het wondgebied met bloeden.

Wat gebeurt er na de operatie?

na de behandeling

Direct na het knippen van de keel- en neusamandelen gaat uw kind naar de uitslaapkamer en mag u direct weer bij uw kind zijn. Doordat de keelamandelen verwijderd zijn, hebben de kinderen last van keelpijn, waarvoor ze direct een ijsje krijgen. Door het koude ijs trekken de bloedvaatjes samen en stopt het bloeden ook. Afhankelijk van de pijnklachten krijgt uw kind extra pijnstillende medicijnen. Daarnaast is veel drinken van koud water belangrijk, omdat dit de pijn kan verlichten.

Meestal komt er na de operatie een beetje vers bloed uit de keel. Ook kan het zijn dat uw kind na de operatie nog donker bloed braakt. Dit is oud bloed dat tijdens de operatie in de maag terecht is gekomen. Na het verwijderen van de neusamandel kan er vaak ook bloed uit uw neus komen.

Wanneer mag mijn kind naar huis? 

Omdat er altijd een kleine kans is dat het wondje in de keel toch nog blijft bloeden, wordt uw kindje tenminste 4 uur op de kinderdagbehandeling in de gaten gehouden. Hier wordt gekeken of het drinken goed gaat, of er geen nabloeding is, of uw kind in orde is en niet teveel pijn heeft. Als alles goed gaat, mag u de dezelfde dag weer naar huis. 

Waar moet ik rekening mee houden?

In de keel bevinden zich nu beiderzijds twee schaafwonden. Tot twee weken na de operatie kan er zich een wit/geel beslag op de wond gaan vormen. Dit is normaal en hoort bij een normale wondgenezing. Schrik hier niet van. De eerste dagen na de operatie voelt uw kind zich misschien nog wat ziek. Een lichte temperatuursverhoging tot 39 graden is normaal. Eten en praten kunnen pijnlijk zijn. De pijn, die soms uitstraalt naar de oren, is goed te bestrijden met pijnstillers.

Welke maatregelen moet ik thuis nemen?

Geef uw kind op tijd goede pijnstilling. Vaak een combinatie van paracetamol en naproxen of diclofenac. Het liefst in de vorm van een oplostablet of zetpil. Op de dag van de operatie mag uw kind alleen heldere dranken drinken zoals water, appelsap, Roosvicee, koude thee, siroop, appelmoes, limonade of waterijsjes. Deze moeten koud zijn of op kamertemperatuur. Geef uw kind de eerste dagen zachte en koele voeding. Melkproducten voelen plakkerig en vervelend. Koolzuurhoudende dranken zijn vaak te prikkelend. Geef geen hete dranken, bouillon of soep.

De dag na de operatie mag uw kind bijna alles weer eten. De eerste dagen gaat dit nog wel wat moeizaam. Hard, zuur en scherp voedsel kunt u beter nog niet geven. Producten als kiwi, banaan, sinaasappel, tomaat en priklimonade kunnen (te) prikkelend zijn. Warme dranken moet u goed laten afkoelen! Zorg dat uw kind de eerste dagen veel drinkt.

  • Als uw kind geen koorts heeft, mag het de dag na de operatie naar buiten. Na ongeveer een week mag hij/zij weer naar school.
  • Het is verstandig om de eerste drie dagen niet te lang en niet te warm te baden of te douchen. 
  • Twee weken na de operatie mag uw kind weer zwemmen.
  • Omdat uw kind in de twee weken na de operatie kans heeft op een nabloeding, mag uw kind de eerste twee weken na de operatie niet vliegen.

Wat zijn de risico’s van knippen van de keel- en neusamandelen?

Risico’s

De kans op complicaties is erg klein, maar de volgende complicaties kunnen optreden na het knippen van de keel- en neusamandelen:

Nabloeding

Uw kind heeft 1,5 % kans op een nabloeding. Soms stopt de bloeding spontaan na het nemen van ijs. Soms is de bloeding hardnekkiger en moet deze onder narcose opnieuw worden dichtgemaakt.

Keelpijn

Het verwijderen van de keelamandelen is erg pijnlijk. De pijn kan ook uitstralen naar het oor. U moet zich voorstellen dat de schaafwonden in de keel voortdurend geprikkeld worden door slikken, praten en eten. Met goede pijnstilling en koelen, is de pijn vaak redelijk onder controle te houden. Na enkele dagen neemt de pijn geleidelijk af.

Wanneer contact opnemen?

contact

Neem contact op:

  • als uw kind veel helder rood bloed (vers bloed) of zwart bloed (oud bloed) overgeeft
  • als uw kind boven 39 graden koorts heeft en zich ook ziek voelt. Heel vaak is er door de narcose en ingreep op de dag van de operatie een tijdelijke koortspiek. Voelt uw kind zich verder niet ziek en is het normaal actief, dan kunt u het aankijken en bijvoorbeeld 2 uur later de temperatuur nog eens opmeten.
  • als uw kind teveel pijn blijft houden ondanks de pijnstilling

U kunt contact opnemen met ons telefoonnummer 085-7602728. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Deze is bereikbaar op nummer 037-5532700

Meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Informatie over neus- en keelamandelen

Richtlijnen

Richtlijn ziekte van adenoid en tonsillen

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl