wat is een keelonderzoek via de neus?

uitleg

Een keelonderzoek van de neus wordt ook wel flexibele scopie of fiberscopie genoemd. Bij een fiberscopie onderzoekt de KNO-arts uw keel met een buigbaar kijkertje (fiberscoop). Een fiberscoop is een buigbaar slangetje van enkele millimeters dik. 

waarom een keelonderzoek?

waarom

Uw klachten kunnen aanleiding geven om de neus, keel en stembanden van dichtbij te bekijken. Dat kan eenvoudig door middel van een flexibele scopie.

Keelonderzoek via de neus KNO Medisch Centrum

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

Er zijn geen specifieke voorbereidingen nodig. Als u een snotneus heeft of merkt dat de neus verstopt zit, kunt u van tevoren de neus even snuiten.

Wat gebeurt er tijdens een keelonderzoek via de neus?

tijdens het onderzoek

Dit onderzoek kan met en zonder verdoving van de neus- en keelholte gedaan worden. Echter in de meeste gevallen is verdoving niet nodig, omdat dit meer irritatie in de neus veroorzaakt dan met het slangetje alleen. Sommige mensen hebben dusdanig veel last van het onderzoek dat verdoving nodig kan zijn. De KNO-arts bespreekt met u wat het beste is. De verdoving gebeurt dat met een spray.

Daarna schuift de KNO-arts het slangetje via uw neus tot voorbij het zachte gehemelte. Zo kan de arts uw keel en het strottenhoofd goed zien. De arts vraagt u ‘he he’ te zeggen. Deze toon houdt u een aantal tellen aan. Zo ziet de arts wat de stembanden doen. Het onderzoek is niet pijnlijk. 

wat gebeurt er Na het onderzoek?

na het onderzoek

Als de neus- en keelholte is verdoofd, moet u zeker een uur wachten met eten of drinken. Dit om te voorkomen dat u zich verslikt.

Naar huis

Na het onderzoek mag u weer naar huis. 

Uitslag

De KNO-arts geeft u meteen de uitslag.

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een keelonderzoek via de neus?

behandelingen

Er zijn geen risico’s van een keelonderzoek van de neus. Als de neus verdoofd is, kan ook de keel verdoofd zijn en kunt u een opgezwollen gevoel hebben in de keel. Dit verdwijnt binnen een uur.

Wanneer contact opnemen?

contact

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben kunt u contact opnemen via ons telefoonnummer 085-7602728. U kunt ook een mail sturen naar info@knomc.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl