wat is overgevoeligheid voor geluid?

uitleg

Als iemand overgevoelig is voor geluid, kunnen gewone geluiden als zeer irritant of zelfs pijnlijk worden ervaren. De ernst en mate van overgevoeligheid voor geluid verschilt per persoon. Denk bijvoorbeeld naaldhakken op parket, gekletter van bestek, schreeuwende kinderen of harde muziek. De ernst en mate van overgevoeligheid voor geluiden verschilt per persoon. Overgevoeligheid voor geluiden komt voor bij alle leeftijden, is meestal chronisch en kan vaak gepaard gaan met oorsuizen en gehoorverlies

overgevoeligheid voor geluid

wat is de oorzaak van overgevoeligheid voor geluid?

oorzaak

hyperacusis

Hyperacusis is een aandoening waarbij iemand overgevoelig is voor alle normale geluiden. 

misofonie

Misofonie is een aandoening waarbij specifieke geluiden heftige gevoelens van woede haat of walging oproepen. Letterlijk betekent misofonie haat van geluid. Het gaat bij misofonie om specifieke geluiden, niet om geluid in het algemeen. Denk hierbij aan ritselen van de krant of klikken met een pen. De benadering van misofonie is vaak hetzelfde als die van hyperacusis.

lawaaibeschadiging

We vermoeden dat overgevoeligheid voor geluiden wordt veroorzaakt door gehoorschade. De trilhaartjes in het slakkenhuis lijken een rol te hebben in de verwerking van hard geluid. Als deze trilhaartjes beschadigd zijn, kan de flexibiliteit van het gehoor afnemen. 

hersenbeschadiging

Ook een hersenbeschadiging kan een oorzaak zijn van overgevoeligheid voor geluiden. Oorzaak kan ook een verstoorde communicatie zijn tussen het gehoororgaan en de hersenen die de geluidsprikkels verwerken. 

psychische klachten

Psychische klachten zoals stress, depressie (mogelijk vanwege een te laag serotoninegehalte) angstklachten of een posttraumatisch stressstoornis kunnen overgevoeligheid voor geluiden veroorzaken. 

Welke behandeling helpt tegen overgevoeligheid voor geluid?

oplossing

Uitsluiten van een onderliggende oorzaak

Het is belangrijk dat onderliggende aandoeningen worden uitgesloten en dat de oorzaak van de overgevoeligheid wordt achterhaald. Een KNO-arts kan uw klacht onderzoeken. 

Geruststelling

Het is belangrijk dat u zich realiseert, dat de harde geluiden geen kwaad kunnen. Dit maakt het gemakkelijker om met overgevoeligheid voor geluiden om te gaan. 

Cognitieve gedragstherapie

Met cognitieve gedragstherapie leert u verschillende technieken aan die u kunt inzetten bij overgevoeligheid voor geluiden. Het doel hiervan is de cirkel van “overgevoeligheid -> vermijden -> overgevoeligheid” te doorbreken.   

Welk medicijn helpt tegen overgevoeligheid voor geluid?

medicijn

Medicijnen tegen overgevoeligheid voor geluiden bestaan helaas niet. Sommige medicijnen kunnen juist echter wel overgevoeligheid voor geluiden veroorzaken of verergeren.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen overgevoeligheid voor geluid veroorzaken?

aandoeningen

Overgevoeligheid voor geluiden ook voor in combinatie met:

Wanneer contact opnemen?

contact

Wanneer u erg veel last heeft van harde geluiden en u merkt dat dit uw dagelijks leven begint te beheersen is het belangrijk om een afspraak te maken bij de KNO-arts. Deze kan dan onderzoeken of er sprake is van overgevoeligheid voor geluiden, onderliggende oorzaken uitsluiten en eventueel een behandeling starten. 

Meer informatie

Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Informatie over overgevoeligheid voor geluiden

Stichting Hoormij

Informatie over overgevoeligheid voor geluiden

Beter Horen

Informatie over gevoeligheid voor geluid

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl