wat zijn korsten in de neus?

uitleg

De binnenzijde van de neus bestaat uit gevoelig weefsel. De geringste invloeden vanuit de ingeademde lucht, virussen, maar met name irritatie door peuteren kunnen al leiden tot beschadiging van slijmvlies en bloedvaatjes met als gevolg korsten in de neus. Eenmaal korsten in de neus leidt dat weer tot peuteren in de neus en zo is de cirkel rond, waardoor het lastig is om ervan af te komen. De neuskorsten bestaan meestal uit ingedroogd slijm, huidschilfers en vuile deeltjes. Een enkele keer bevat het ingedroogd bloed na bijvoorbeeld een bloedneus (epistaxis)

KNO Medisch Centrum korsten in de neus

wat is de oorzaak van korsten in de neus?

oorzaak

Infectie

Een veel voorkomende oorzaak van korsten in de neus is een ontsteking. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen, die kunnen leiden tot irritatie en vervolgens korstjes in de neus. Ook ontsteking van de haarzakjes, die aan het begin van de neus aanwezig zijn, kunnen door met name peuteren in de neus geïrriteerd en besmet raken door bacteriën. Hier kunnen dan ontstekingen ontstaan wat resulteert in een korst in de neus.

Allergie

Jeuk in de neus wordt vaak veroorzaakt door allergenen die via de ingeademde lucht de neus binnenkomen. Dit leidt tot krabben en wrijven, wat op zijn beurt weer leidt tot beschadiging van het slijmvlies en korsten in de neus.

operatie

Na een operatie aan de neus of de neusbijholtes, kan het zijn dat u korsten in uw neus heeft. In de meeste gevallen lost dit probleem vanzelf op of wordt er gebruik gemaakt van neusspoelingen om het herstel te versnellen. Na een operatie is het vrij gebruikelijk dat u hier dus last van ervaart.

Neuspeuteren

Meest voorkomende oorzaak van korstjes in de neus is neuspeuteren of pulken in de neus. Vaak een gewoonte of een onbewuste handeling ten tijde van verveling.

Irriterende stoffen en medicatie

De slijmvliezen in de neus kunnen geïrriteerd raken door roken of langere blootstelling aan irriterende dampen. Maar steeds meer worden ook korsten in de neus veroorzaakt door drugs, zoals cocaïne, methamfetamine en heroïne, die middels de neus worden geïnhaleerd. Dit veroorzaakt net als bij het roken vernauwing van de bloedvaatjes, vaak ook kleine wondjes, en vervolgens ook weer korstjes in de neus.

Ook verkeerd of langdurige gebruik van bepaalde neussprays kan irritatie geven van de bekleding van de neus en dus leiden tot korstjes.

Wat te doen tegen korsten in de neus?

oplossing

Meestal zijn korsten in de neus goed en makkelijk te behandelen. Uiteraard is de meest voor de hand liggende behandeling te stoppen met de bijwerkingen van de middelen die de neus beschadigen; dus stop met peuteren, roken en alle middelen te gebruiken die de bekleding van de neus kunnen beschadigen. Een simpele manier om dit proces van genezing te versnellen is het gebruik van vette neuszalf. Ook het spoelen met zout water (NaCl-oplossing) en het bevochtigen van de lucht in huis kan een positief effect hebben. Mocht dit niet helpen tegen de korsten in de neus dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Welk medicijn helpt bij korsten in de neus?

medicijn

Als er sprake is van korsten in de neus als gevolg van een infectie met een bacterie, kan uw arts een antibioticakuur voorschrijven. Bij irritatie van de neus kan een vettige zalf helpen om deze irritatie te remmen. Daarnaast is het belangrijk de neus goed te spoelen met een zoutoplossing.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen heesheid veroorzaken?

aandoeningen

Wanneer contact opnemen met de KNO-arts?

contact

Zoals gezegd zullen de meeste korstjes in de neus wel verdwijnen met de middelen die hierboven zijn genoemd. Mochten de klachten aanhouden kan het verstandig zijn een arts te raadplegen. Omdat je voor een goede beoordeling van de neus ook de juiste instrumenten nodig hebt, komt de KNO-arts al snel in beeld voor de behandeling van aanhoudende korstjes in de neus die niet goed reageren op adviezen van de huisarts. Op tijd iets laten doen aan een verstopte neus kan vaak voorkomen dat er andere luchtwegproblemen ontstaan.

Meer informatie

Mens en gezondheid
Neus.nu

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl