wat is een droge neus?

uitleg

Een droge neus kan soms kan soms behoorlijk pijnlijk zijn, de binnenzijde van de neus bestaat namelijk uit gevoelig weefsel. De geringste invloeden vanuit de ingeademde lucht, virussen, maar met name irritatie door peuteren kunnen al leiden tot beschadiging van slijmvlies en bloedvaatjes met als gevolg het uitdrogen van de neus. 

KNO Medisch Centrum droge neus
Droge neus

wat is de oorzaak van een droge neus?

oorzaak

Infectie
Een veel voorkomende oorzaak van een uitgedroogde neus is een ontsteking. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen, kunnen leiden tot irritatie en vervolgens een droogheid van de neus. Dit gaat ook regelmatig gepaard met een droge keel. 

Allergie
Jeuk in de neus wordt vaak veroorzaakt door allergenen die via de ingeademde lucht de neus binnenkomen. Dit leidt tot krabben en wrijven, wat op zijn beurt weer leidt tot beschadiging van het slijmvlies en droogheid in de neus, wat mogelijk uit kan stralen naar de keel.

irriterende stoffen en medicatie
De slijmvliezen in de neus kunnen geïrriteerd raken door roken of langere blootstelling aan irriterende dampen. Maar steeds meer wordt ook een uitgedroogde neus veroorzaakt door drugs, zoals cocaïne, methamfetamine en heroïne, die middels de neus worden geïnhaleerd. Dit veroorzaakt net als bij het roken vernauwing van de bloedvaatjes, vaak ook kleine wondjes, en vervolgens ook weer droogheid in de neus en/of keel. Ook verkeerd of langdurige gebruik van bepaalde neussprays kan irritatie geven van de bekleding van de neus en dus leiden tot droogte van de neus.

Wat te doen tegen een droge neus?

oplossing

  • Meestal is een uitgedroogde neus goed en makkelijk te behandelen.
  • Uiteraard is de meest voor de hand liggende behandeling om te stoppen met de bijwerkingen van de middelen die de neus beschadigen; dus stop met peuteren, roken en alle middelen te gebruiken die de bekleding van de neus kunnen beschadigen.
  • Een simpele manier om dit proces van genezing te versnellen is het gebruik van vette neuszalf.
  • Ook het spoelen met zout water (NaCl-oplossing) en het bevochtigen van de lucht in huis kan een positief effect hebben.
  • Mocht dit niet verbeteren dan kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen.

Welk medicijn werkt tegen een droge neus?

medicijn

Het kan helpen om de neus vettig te houden met een vettige zalf.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen heesheid veroorzaken?

aandoeningen

De ziekte van sjögren
Dit betreft een auto-immuunziekte waarbij de vochtafscheidende klieren ontstoken raken en de slijmvliezen uitdrogen. Vaak gaat dit samen met klachten van droge ogen en mond. Ook zijn er vaak gezwollen klieren en gewrichtsklachten.

Wanneer contact opnemen met de KNO-arts?

contact

Zoals gezegd zullen de meeste klachten van een droge neus wel verdwijnen met de middelen die hierboven zijn genoemd. Mochten de klachten aanhouden, dan kan het verstandig zijn een arts te raadplegen. Omdat u voor een goede beoordeling van de neus ook de juiste instrumenten nodig hebt, komt de KNO-arts al snel in beeld voor de behandeling van uw droge neus die niet goed reageert op de adviezen van de huisarts. Op tijd iets laten doen aan een droge neus kan vaak voorkomen dat er ook een droge keel ontstaat.

Meer informatie

Mens-en-gezondheid
Neus.nu

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl