wat is een droge keel?

uitleg

Een droge keel wordt veroorzaakt doordat er weinig slijm in de keel aanwezig is. Hierdoor ontstaan droge slijmvliezen. Dit slijm is nodig om de slijmvliezen soepel te houden. Als het slijmvlies uitdroogt, kan er een gevoel van een droge keel ontstaan. Vaak zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd, waarbij iemand ook de neiging kan hebben om vaker te slikken of te schrapen. Ook kan er een brokgevoel in de keel ontstaan en een droge mond. Vaak verdwijnt de klacht vanzelf. Toch kunnen langdurige klachten leiden tot ongerustheid.

wat is de oorzaak van een droge keel?

oorzaak

 Een droge keel kan meerdere oorzaken hebben, de meest voorkomende zijn: Te veel ademen door de mond, snurken en overbelasting.

Te veel ademen door de mond

Normaal gesproken ademen we door de neus, die de lucht bevochtigt. Als iemand teveel door de mond ademt, drogen de slijmvliezen uit, waardoor een droge keel en een droge mond ontstaat. Mondademhaling kan ook ontstaan als er sprake is van een verstopte neus.

Snurken

Bij snurken klappert het slijmvlies in de keel waardoor er luchtwervelingen ontstaan. Deze wervelingen kunnen resulteren in droge slijmvliezen, waardoor het gevoel van een droge keel ontstaat.

Overbelasting

Als we slikken, praten en schrapen worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. Ook de stembanden worden aangestuurd door spieren. Bij een verkeerd stemgebruik kunnen de halsspieren overbelast raken waardoor er een gevoel van droogte in de keel ontstaat. Als u minder gespannen bent, worden de klachten vaak ook minder.

Wat te doen tegen een droge keel?

oplossing

 Het is mogelijk om zelf een droge keel te verzachten door middel van deze maatregelen:

  • Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken.
  • Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een droge keel verlichten.
  • Drink regelmatig.
  • Rook niet. 
  • Neem wat rust en belast de stem niet teveel.

Geruststelling
Een behandeling is vaak niet nodig. Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor een droge keel zijn. De klacht verdwijnt namelijk vaak geleidelijk en vanzelf, met af en toe nog opspelen van de droogte klachten. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.

Verlagen van spanningen
Spanningen en emotionele problemen kunnen zich in verschillende lichamelijke klachten uiten zoals een droge keel. Uw huisarts kan helpen uw probleem onder woorden te brengen en kan zo nodig een andere hulpverlener inschakelen.

Logopedie
Soms kan logopedie behulpzaam zijn bij het bestrijden van de klacht. U leert dan oefeningen waarbij de keel- en halsspieren beter kunt ontspannen, die vaak resulteren in minder droge slijmvliezen.

.

Welk medicijn helpt bij een uitgedroogde keel?

medicijn

Meestal is medicatie niet nodig.

KNO Medisch Centrum droge keel

Welke mogelijke aandoeningen kunnen een uitgedroogde keel veroorzaken?

aandoeningen

Hoewel de kans hierop klein is, kunnen er ook andere oorzaken zijn voor een droge keel. Met name als er naast het gevoel van droogte in de keel ook andere klachten ontstaan, zoals moeite met slikken, keelpijn, oorpijn of heesheid. U kunt dan denken aan de volgende aandoeningen:

Een kwaadaardige afwijking (keelkanker)
Gelukkig is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de keel, het strottenhoofd of de slokdarm zeldzaam. Als iemand langdurig rookt of overmatig alcohol gebruikt is de kans hierop wel sterk verhoogd. Vaak gaan de klachten dan gepaard met een droge mond, stemverandering, moeite met eten, gewichtsverlies en oorpijn. Een onderzoek door een KNO-arts is dan binnen 6 weken na optreden van de klachten noodzakelijk. Door middel van dit onderzoek kan een kwaadaardige afwijking meestal worden opgemerkt.

Allergie
Allergie voor met name de huisstofmijt, een bestanddeel van huisstof, leidt meestal tot klachten van neusverstopping, maar kan zich ook uiten in de keel, waar het een droog, schraal, jeukend of brokgevoel kan veroorzaken.

Aanlegstoornis van het strottenhoofd
Soms is er een probleem met de aanleg van de stembanden, waardoor deze soms niet goed sluiten. Hierdoor is het moeilijker om met een krachtige stem te spreken, zodat de stem gemakkelijk wordt overbelast. Naast een droge keel klaagt men dan soms ook over een hese stem of een onvoldoende krachtig stemgeluid.

Maagzuur
Een droog gevoel in de keel kan ook door maagzuur veroorzaakt worden. Maagzuur kan in de slokdarm omhoog komen en een irritatie in de keel veroorzaken, waardoor het droog gevoel ontstaat. Uw huisarts of KNO-arts kan u hiervoor, indien nodig, een proefbehandeling met maagzuurremmers voorschrijven.

Chronische keelontsteking
Als het slijmvlies in de keel langdurig wordt geprikkeld, kan een chronische keelontsteking ontstaan. Oorzaken hiervoor zijn: 
neus- en neusbijholtenproblemen, maagzuur, prikkelende stoffen of droge lucht.

Ook bij bepaalde ziekten, zoals suikerziekte en bloedarmoede, kan het slijmvlies chronisch ontstoken zijn. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: droge kriebel in de keel, droge slijmvliezen, branden, een gevoelige plek in de luchtpijp, hardnekkig hoesten, neiging tot schrapen en lastig slikken. Koffie, roken, alcohol houden deze klachten in stand.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als het droge gevoel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten.

Meer informatie

Nederlandse vereninging voor KNO-heelkunde

Brok in de keel
Stemproblemen bij volwassenen

Maag lever darm stichting

Brok in de keel

Voice and swallowing center

Centrum voor slik en passageklachten, uitgebreide uitleg over stem en slikproblemen.

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl