wat is een dichtgeknepen keel?

uitleg

Een dichtgeknepen gevoel in de keel kan ontstaan door een irritatie in de keel. Ook kan er een brokgevoel bij ontstaan. Sommige mensen klagen ook over een kriebel in de keel. Vaak zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd, waarbij ook de neiging kan bestaan om vaker te slikken of te schrapen. Ook kunnen er klachten zijn van overmatig slijm in de keel. Vaak wordt hier geen duidelijke oorzaak voor gevonden, zijn de klachten onschuldig en verdwijnen ze meestal vanzelf. Toch kunnen langdurige klachten leiden tot ongerustheid.

Dichtgeknepen keel

wat is de oorzaak van een dichtgeknepen keelgevoel?

oorzaak

Een gevoel van een dichte keel kan meerdere oorzaken hebben:

Spierspanning
Door overmatig aanspannen van bepaalde keel- en halsspieren kan de keel dichtgeknepen aanvoelen. Ook de stembanden worden aangestuurd door spieren. Bij een verkeerd stemgebruik kunnen de halsspieren overbelast raken waardoor er een dichtgeknepen gevoel in de keel ontstaat. Als u minder gespannen bent, worden de klachten vaak vanzelf minder.

Stress
Door stress of overbelasting kan ook een dichtgeknepen gevoel in de keel ontstaan. Als de overbelasting vermindert, verdwijnen de klachten ook vaak vanzelf. 

Wat te doen tegen een dichtgeknepen keel?

oplossing

Geruststelling
Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden. De klacht verdwijnt hierna meestal geleidelijk vanzelf, maar soms kan het af en toe nog opspelen. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.

Verlagen van spanningen
Uw huisarts kan helpen uw probleem onder woorden te brengen. Spanningen en emotionele problemen kunnen zich met verschillende lichamelijke klachten uiten zoals een dichtgeknepen gevoel in de keel. 

Logopedie
Soms kan logopedie behulpzaam zijn bij het bestrijden van de klacht. U leert dan oefeningen waarbij u de keel- en halsspieren beter kunt ontspannen.

Welk medicijn bij een dichtgeknepen gevoel in de keel?

medicijn

Behandeling met medicijnen is meestal niet nodig.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen dichtgeknepen keel veroorzaken?

aandoeningen

Hoewel de kans hierop klein is, kunnen er ook andere oorzaken zijn voor een dichtgeknepen gevoel in de keel. Met name als er ook andere klachten ontstaan, zoals moeite met slikken, keelpijn, oorpijn of heesheid. U kunt dan denken aan de volgende aandoeningen:

 • Een kwaadaardige afwijking (keelkanker)
 • Allergie
 • Neusbijholtenontsteking (sinusitis)
 • Vergrote tongamandel
 • Aanlegstoornis van het strottenhoofd
 • Spierspanning van de slokdarmspier
 • Maagzuur
 • Vergrote schildklier
 • Slijtage van de halswervels
 • Chronische keelontsteking
 • Zenkers divertikel
 • Angina pectoris (pijn op de borst)
 • Zie voor meer informatie de pagina brok in de keel

Wanneer contact opnemen?

contact

Als het dichtgeknepen gevoel in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten. De KNO-arts kan op eenvoudige wijze de keel bekijken. Zie voor meer informatie: keelonderzoek via de neus.

Meer informatie

Nederlandse VERENIGING voor KNO-heelkunde

Brok in de keel
Stemproblemen bij volwassenen

Maag lever darm stichting

Brok in de keel

Voice and swallowing center

Centrum voor slik en passageklachten, uitgebreide uitleg over stem en slikproblemen.

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl