U heeft het advies gekregen om (tijdelijk) uw neus spoelen. U kunt neusspoelen met een neusspoelsysteem of met een spuitje. Door het spoelen blijft de neus schoon en open en verdwijnen hinderlijke korstjes uit de neus. Hierdoor komt er meer lucht in de bijholten en kan het slijm eruit weg. Een andere reden om met neusspoelen te beginnen is, wanneer u een operatie aan de neus heeft ondergaan. Eenmaal thuis, mag u meteen beginnen met neusspoelen.

U leest hier hoe dat u dat het beste kunt doen.

Wat heeft u nodig? 

U kunt voor het spoelen het volgende gebruiken:

De nasofree spoelset bestaande uit:
  • De spoelfles
  • De bijgeleverde zakjes spoelzout
  • Lauwwarm kraanwater

neusspoelen met een neusspoelsysteem; hoe werkt dat? 

uitleg

Vul de spoelfles met het bijgeleverde zakje spoelzout en vul de fles lauwwarm kraanwater. Zet deze tegen één van de neusgaten zodat dit afgesloten wordt. Richt de spuit evenwijdig aan de neusrug, richting het oog (zie afbeelding). 

Knijp voorichtig in de spoelfles, zodat er een gestage stroom vloeistof de neus in loopt. De vloeistof voelt u achter in de keel. Het loopt er via het andere neusgat of de mond weer uit. U spoelt ieder neusgat twee keer.

Heeft u vragen? 

meer informatie

Heeft u nog klachten of vragen, dan kunt u bellen naar het KNO Medisch Centrum. Telefoonnummer: 085 – 76 027 28

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl