Uw KNO-arts heeft u geadviseerd uw neus te gaan spoelen. U kunt neusspoelen met een spuitje of met een spoelfles. Hier treft u informatie aan over neusspoelen met een spuitje. Hierdoor verdwijnen de korsten uit de neus. Door het spoelen blijft de neus schoon en open. Hierdoor komt er meer lucht in de bijholten en kan het slijm eruit weg. 

Een andere reden om met neusspoelen te beginnen is, wanneer er bij u na een operatie, neustampons zijn verwijderd. Eenmaal thuis, mag u meteen beginnen met neusspoelen. U leest hier hoe dat u dat het beste kunt doen. 

Wat heeft u nodig voor neuspoelen met een spuitje? 

U kunt voor het spoelen het volgende gebruiken:

  • Een theelepel keukenzout. Dit lost u op in een longdrinkglas lauwwarm water. 
  • Een eetlepel. U kunt de spoelvloeistof via de eetlepel opsnuiven.
  • Of een spuit van 10 ml. 

Hoe werkt het neusspoelen met een spuitje?

uitleg 

U brengt de spoelvloeistof op lichaamstemperatuur door het flesje kort onder de warme kraan te houden. Vul de spuit met 10 ml spoelvloeistof en zet deze tegen één van de neusgaten zodat dit afgesloten wordt. Richt de spuit evenwijdig aan de neusrug, richting het oog (zie tekening 1). 

Maak de spuit met kracht leeg. De vloeistof voelt u achter in de keel. U kunt dit uitspugen. U spoelt ieder neusgat twee keer. Hierna spoelt u de neus nogmaals maar dan met de spuit horizontaal gericht (zie tekening 2). Ook dit doet u twee keer bij ieder neusgat. 

neusspoelen met een spuitje
tekening 1
neusspoelen met een spuitje
tekening 2

Heeft u vragen? 

Heeft u nog klachten of vragen, dan kunt u bellen naar het KNO Medisch Centrum. Telefoonnummer: 085 – 76 027 28

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl