wat is de epley manoeuvre?

uitleg

Als er sprake is van BPPD kan dit behandeld worden volgens de Epley manoeuvre. Deze behandeling zorgt ervoor dat de verstoorde samenwerking tussen de evenwichtsorganen herstelt. 

Hierbij maakt de arts 4 opeenvolgende bewegingen met uw hoofd. Door deze specifieke bewegingen probeert de arts de losliggende steentjes in het oor te verplaatsen naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Dit vermindert de overprikkeling van de zintuigcellen. 

Hoe verloopt de behandeling? 

Met de onderstaande plaatjes laten we u zien wat de arts doet.

Waarom de epley manoeuvre?

waarom de behandeling

Bij BPPD is sprake van gruis dat zich in het verkeerde deel van het evenwichtsorgaan bevindt. Het bevindt zich namelijk in een halfcirkelvormig kanaal in plaats van in het centrale deel van het evenwichtsorgaan. Door middel van de Epley manoeuvre kan het gruis weer op de juiste plek in het evenwichtsorgaan worden bewogen.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

U kunt erg duizelig en misselijk worden van het uitvoeren van de Epley manoeuvre. Eet daarom vooraf niet te zwaar.

Hoe voert u of uw arts de epley manoeuvre uit?

Behandeling

Met de onderstaande plaatjes laten we u zien wat de arts doet.

U begint in een zittende houding.  U draait uw hoofd iets naar de kant waarbij de klachten het hevigst optreden. Vervolgens beweegt u het lichaam naar liggende positie.

KNO Medisch Centrum epley manoeuvre 1

U ligt op uw rug met uw hoofd iets gedraaid naar de kant waarbij de klachten het hevigst optreden. Zo blijft u ongeveer 30 tot 60 seconden liggen. Waarschijnlijk voelt u zich de eerst 10 seconden duizelig. 

KNO Medisch Centrum behandeling van duizeligheid

Vervolgens draait de arts uw hoofd de andere kant op. Zo blijft u weer 30 tot 60 seconden liggen. Ook nu kunt u zich duizelig voelen. Dit is normaal. 

KNO Medisch Centrum epley manoeuvre 3

Daarna draait u op de zij naar de kant waar u geen klachten heeft. U beweegt uw hoofd mee totdat uw neus naar beneden wijst. Zo blijft u weer 30 seconden liggen. U kunt zich weer duizelig voelen. 

KNO Medisch Centrum epley manoeuvre 4

Tot slot komt u vanuit de zij weer rechtop zitten. Het is heel normaal dat u een korte tijd duizelig bent.

KNO Medisch Centrum behandeling van BPPD

Laat uw hoofd ongeveer een minuut een beetje hangen. De duizigheid verdwijnt dan. Daarna mag uw hoofd weer omhoog en blijft u zitten tot de duizeligheid weg is.

KNO Medisch Centrum epley manoeuvre 6

U kunt deze behandeling nog één of meerdere keren herhalen. 

Wat gebeurt er na de behandeling?

na de behandeling

Als de behandeling in het KNO Medisch Centrum plaatsvindt, mag u pas naar huis wanneer u niet meer duizelig bent. U mag zelf naar huis rijden. Wanneer u het prettig vindt, kunt u altijd iemand vragen om met u mee te komen. 

De eerste nacht kunt u het beste slapen met het hoofdeinde van het bed iets omhoog. Dit kan met een extra kussen onder uw hoofd. 

U kunt de Epley manoeuvre thuis ook uitvoeren. In de week na de behandeling merkt u of de behandeling heeft geholpen. De duizeligheid blijft weg. Merkt u na 6 weken geen verbetering? Dan belt u terugnaar de polikliniek. Het kan zijn dat u opnieuw een behandeling krijgt. 

Welke mogelijke risico’s zijn er?

Risico’s

U wordt tijdens de behandeling van zittende positie naar liggende positie verplaatst. Als u rugklachten heeft, kunnen deze verergeren door de behandeling.

Denk hierbij aan:
  • Hernia
  • Ingezakte of zwakke rugwervels
  • Artrose

Overleg bij twijfel met uw KNO-arts of het verstandig is de behandeling uit te voeren.

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Richtlijnen

Richtlijn BPPD

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl