wat is stembandkanker?

uitleg

Stembandkanker is een kwaadaardige aandoening van de stembanden. Meestal wordt deze aandoening veroorzaakt door langdurig roken mogelijk in combinatie met overmatig alcoholgebruik. Hierdoor ontstaat een kwaadaardig gezwel op de stembanden. Hierdoor wordt de stem hees. Als de kanker niet tijdig behandeld wordt, leidt dit tot toename van de klachten en mogelijke uitzaaiing.

stembandkanker

Welke symptomen horen bij kanker van de stemband?

symptomen

Het eerste symptoom is heesheid die gedurende de weken verslechtert. Na verloop van tijd kan er ook keelpijn en oorpijn ontstaan. Als de tumor verder groeit, kan er een hoorbare ademhaling optreden en benauwdheid. Ook kan het slikken na verloop van tijd moeilijker gaan en kan er sprake zijn van ophoesten van bloed. Ook kunnen er in dit stadium zwellingen van de lymfeklieren in de hals ontstaan. 

wat is de oorzaak van stembandkanker?

oorzaak

Stembandkanker ontstaat veelal door langdurig roken mogelijk in combinatie met overmatig alcoholgebruik. Ook door blootstelling aan schadelijke stoffen kan stembandkanker ontstaan. Ook kan er een relatie bestaan met het humaan papilloma virus.

Wat te doen tegen stembandkanker?

oplossing

Het is heel erg belangrijk dat stembandkanker zo vroeg mogelijk wordt ontdekt en behandeld. In dit stadium is de aandoening vaak goed te genezen. Neem dus tijdig contact op met uw huisarts of KNO-arts bij langdurige klachten. 

Welk medicijn bij stembandkanker?

medicijn

Naast de behandelingen zoals operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze therapieën, zijn er geen medicijnen om kanker van de stembanden te genezen.

Welke mogelijke behandelingen bij stembandkanker?

behandelingen

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor kan kanker van de stembanden worden behandeld met een operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze therapieën. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als uw heesheidsklachten niet vanzelf verdwijnen binnen 6 weken. Ook wanneer de behandeling door uw logopedist of huisarts niet aanslaat, is het verstandig een afspraak bij een KNO-arts te maken. 

De KNO-arts kan dan door middel van een eenvoudig onderzoek de stembanden bekijken, de oorzaak van de klachten vaststellen en een behandeling starten.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Expertisecentra

Centrum voor hoofd-hals oncologie Radboud UMC
Cancer center UMC Utrecht

Patientenvereniging

Patiënten vereniging Hoofd hals

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl