wat is stembandcyste?

uitleg

Bij een stembandcyste is er sprake van een zwelling op een of beide stembanden als gevolg van een bultje met vocht, waardoor deze niet goed tegen elkaar kunnen komen. Als gevolg hiervan wordt de stem hees. Een stembandcyste is een goedaardige aandoening.

stembandcyste

Welke symptomen horen bij een stembandcyste?

symptomen

De stem klinkt vaak hees. Deze heesheid neemt vaak toe bij langdurig of overmatig gebruik van de stem. Er zijn meestal geen andere bijkomende klachten. 

wat is de oorzaak van een stembandcyste?

oorzaak

Een stembandcyste kan ontstaan door een trauma van de stembanden. Dit kan ontstaan door te hard schreeuwen of hoesten. Ook bij veelvuldig en (te) hard zingen, kan uiteindelijk een poliep ontstaan. We zien dit dus ook vaak bij zangers. Er kan hierdoor een kleine bloeduitstorting van de stemband ontstaan van waaruit de cyste ontstaat.

Wat te doen tegen een stembandcyste?

oplossing

Door middel van logopedie is het mogelijk de stem minder te belasten, waardoor de cyste in grootte kan afnemen. Vaak heeft dit echter onvoldoende effect en blijven er heesheidsklachten bestaan, waardoor aanvullende behandeling door de KNO-arts nodig is.

Welk medicijn bij een stembandcyste?

medicijn

Een cyste zelf kan niet met medicijnen worden behandeld. Uw arts kan een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om de irritatie en zwelling van de stembanden als gevolg van de stembandcyste iets te verminderen.

Welke mogelijke behandelingen bij een cyste van de stemband?

behandelingen

De KNO-arts kan een operatie aan de stembanden uitvoeren. Tijdens deze operatie, wordt de stembandcyste verwijderd. Deze ingreep kan onder algehele narcose of plaatselijke verdoving plaatsvinden afhankelijk van de grootte en plaats van de stembandcyste.

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als uw heesheidsklachten niet vanzelf verdwijnen binnen 6 weken. Ook wanneer de behandeling door uw huisarts niet aanslaat, is het verstandig een afspraak bij een KNO-arts te maken. 

De KNO-arts kan dan door middel van een eenvoudig onderzoek de stembanden bekijken, de oorzaak van de klachten vaststellen en een behandeling starten.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Informatie over heesheid

Thuisarts

https://www.thuisarts.nl/hees

Richtlijnen

Richtlijn stemklachten

Gezondheidsnet

Laryngitis – heesheid en stemproblemen als gevolg van ontsteking van de stembande

Voice and swallowing centre

Centrum voor slik en passageklachten, uitgebreide uitleg over stem en slikproblemen.

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl