wat is reinkes oedeem?

uitleg

Bij Reinkes oedeem is er sprake van vochtophoping in de stembanden. Door dit vocht zwellen de stembanden op, waardoor u in eerste instantie een wat zwaardere stem kunt krijgen. De bekende rokersstem. Als het vocht toeneemt, kan de stem schor worden.

KNO Medisch Centrum Reinkes oedeem

Welke symptomen horen bij reinkes oedeem?

symptomen

De stem klinkt vaak wat lager. Dit is de zogenaamde rokersstem. Als het vocht toeneemt, wordt de stem schor. Slikken en praten kan pijnlijk zijn. Soms kunt u een hoorbare ademhaling hebben. Als veel zwelling van de stembanden heeft, kunt u hier zelfs benauwd van worden.

wat is de oorzaak van reinkes oedeem?

oorzaak

Reinkes oedeem wordt veroorzaakt door roken. Veel mensen die roken krijgen op den duur een zwaardere stem als gevolg van vochtophoping. Als dit vocht toeneemt, kan de stem schor worden. 

Wat te doen tegen reinkes oedeem?

oplossing

Als u stopt met roken, neemt het vocht langzaam af en wordt de stem geleidelijk beter. 

Welk medicijn bij reinkes oedeem?

medicijn

Bij irritatie van de stembanden kan uw arts een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om deze irritatie te remmen en het oedeem wat te doen afnemen. Dit is slechts een tijdelijke oplossing. De enige echte oplossing is stoppen met roken.  

Welke mogelijke behandelingen bij vocht in de stembanden?

behandelingen

Het is mogelijk door middel van een kijkoperatie het overtollige vocht in de stembanden te verwijderen. Dit is een operatie die door de KNO-arts uitgevoerd kan worden. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als uw heesheidsklachten niet vanzelf verdwijnen binnen 6 weken. Ook wanneer de behandeling door uw huisarts niet aanslaat, is het verstandig een afspraak bij een KNO-arts te maken. 

De KNO-arts kan dan door middel van een eenvoudig onderzoek de stembanden bekijken, de oorzaak van de klachten vaststellen en een behandeling starten.

Meer informatie

KLIK OP ONDERSTAANDE LINKS VOOR MEER INFORMATIE

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Informatie over heesheid

Richtlijnen

Richtlijn stemklachten

Gezondheidsnet

Laryngitis – heesheid en stemproblemen als gevolg van ontsteking van de stembande

Thuisarts

https://www.thuisarts.nl/hees

Voice and swallowing centre

Centrum voor slik en passageklachten, uitgebreide uitleg over stem en slikproblemen.

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl