wat is oorsmeer?

uitleg

Oorsmeer (cerumen) bestaat uit een mengsel van afgestoten huidschilfers, talg en haartjes en wordt gemaakt door de oorsmeerklieren in de gehoorgang. Cerumen beschermt het oor tegen vocht, stof en vuil en ziekmakende bacteriën en schimmels. Aanmaak van oorsmeer is een teken dat het oor gezond is, maar overmatig oorsmeer kan klachten geven.

veel oorsmeer (cerumen)

Welke symptomen horen bij overmatig oorsmeer?

symptomen

 • Verstopt oor
 • Slechter horen
 • Gehoorgangontsteking (otitis externa) als de gehoorgang langdurig afgesloten wordt door cerumen

wat is de oorzaak van overmatig oorsmeer?

oorzaak

Een gezonde gehoorgang reinigt zichzelf van oorsmeer, maar er kunnen oorzaken zijn, waardoor het cerumen de gehoorgang sneller verstopt:

Leeftijd

Door ouder worden, kan de samenstelling van cerumen veranderen waardoor het harder en brokkeliger kan worden.

Zelf reinigen van de gehoorgang

Door te veel manipuleren van de gehoorgang kunnen de oorsmeerklieren worden gestimuleerd en kunnen ze geïrriteerd of zelfs ontstoken raken.

Hoortoestel

Door het gebruik van een oorstukje van het hoortoestel, kan het cerumen naar binnen gedrukt worden.

afwijkende bouw van de gehoorgang

De gehoorgang kan nauw zijn, afwijkende botgroei hebben, of er kan sprake zijn van overmatige haargroei in de gehoorgang, waardoor het oorsmeer in de gehoorgang blijft plakken.

Eczeem van de gehoorgang

Eczeem zorgt voor zwelling met name bij de ingang van de gehoorgang, waardoor het cerumen moeilijker wordt afgevoerd.

Wat te doen tegen oorsmeer?

oplossing

 • Probeer het oorsmeer niet zelf te verwijderen. Gebruik zeker geen wattentips of andere artikelen, aangezien het oorsmeer hiermee naar binnen gedrukt wordt. U kunt hiermee ook de gehoorgang of het trommelvlies beschadigen.
 • Maak het cerumen zachter. Dit kan door gebruik van olie. Er bestaan ook commerciële oorsmeeroplossers, maar die bevatten vaak conserveringsmiddelen en kunnen daardoor een allergische reactie veroorzaken.
 • Laat het oor uitspuiten door de huisarts.
 • Laat het cerumen verwijderen door een KNO-arts.

Welk medicijn bij oorsmeer?

medicijn

Olie (olijfolie, zonnebloemolie of babyolie) maken het oorsmeer zachter, waardoor het minder snel aan de gehoorgang blijft plakken en de natuurlijke afvoer van het cerumen wordt bevorderd. Er bestaan ook commerciële oorsmeeroplossers met een soortgelijke werking, maar die bevatten vaak conserveringsmiddelen en kunnen daardoor een allergische reactie veroorzaken.

Er bestaan helaas geen medicijnen tegen overmatig cerumen.

Welke mogelijke behandelingen bij overmatige cerumenvorming?

behandelingen

 • Regelmatige reiniging van de gehoorgangen door de huisarts of KNO-arts voorkomt problematische ophoping van oorsmeer.
 • Als de gehoorgang te nauw is kan deze door middel van een kleine ingreep ruimer gemaakt worden, (een gehoorgangplastiek, meatoplastiek) waardoor de afvoer van cerumen gemakkelijker wordt.
 • Het eczeem van de gehoorgang kan met behulp van medicijnen onder controle gehouden worden.
 • Behandeling en voorkomen van gehoorgangontsteking (otitis externa) kan bestaan uit gebruik van antibiotische of ontstekingsremmende oordruppels en regelmatig reinigen van de gehoorgang door de KNO-arts.

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als u overmatig last heeft van oorsmeer en uitspuiten door de huisarts niet mogelijk is, als u terugkerende ontstekingen van de gehoorgang heeft, of als u interesse heeft in een gehoorgangplastiek als structurele oplossing voor het oorsmeer.

Meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

cerumen

Thuisarts

Verstopt oor

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl