wat zijn neuspoliepen?

uitleg

Poliepen in de neus zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, die meestal ontstaan in de vanuit het slijmvlies in de neus. De neuspoliepen bevinden zich vaak in de neusbijholten en zakken als een soort “slijmvlieszakje”  in de neusholte. Neuspoliepen komen vaak voor; de schatting is dat 2-4% van de volwassenen last heeft van neuspoliepen! Een ander woord voor neuspoliepen is polyposis nasi.

neuspoliepen

Welke symptomen horen bij neuspoliepen?

symptomen

Neuspoliepen kunnen veel klachten geven en vaak ervaren patiënten dat deze klachten echt invloed heeft op hun dagelijks leven. 

Veelvoorkomende klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. Daarnaast kunnen er klachten zijn van hoofdpijn en/of een vol gevoel in het hoofd.  Bij voorover bukken of in liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping.

Vaak komt het voor dat neuspoliepen voorkomen in combinatie met een aandoening of klacht van de onderste luchtwegen (longen). Ook hiervan kunt u klachten ervaren. 

Hoe komt u te weten of u neuspoliepen heeft?

Hiervoor is onderzoek door de KNO-arts nodig, waarbij onder andere in de neus gekeken wordt. Vaak zijn de poliepen op deze manier al zichtbaar. Soms zijn de neuspoliepen klein, verstopt en diep in de neus gelegen, zodat ze niet direct waarneembaar zijn.

Deze poliepen kunnen op de polikliniek door de KNO-arts zichtbaar worden gemaakt door met een dun ‘kijkertje’ hoger en dieper in de neus te kijken. 

Soms worden ook röntgenfoto’s van de neusbijholten gemaakt door middel van een CT-scan.

wat is de oorzaak van neuspoliepen?

oorzaak

Dat is helaas nog niet bekend. We weten wel dat er enkele factoren zijn die de kans op het ontstaan van neuspoliepen groter maakt.

Dit zijn onder andere: 
  • de aanleg hebben van een inhalatie- allergie;
  • een chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies;
  • of overactief reagerend neusslijmvlies;
  • en daarnaast mensen die astma hebben, met name in combinatie met intolerantie voor aspirine.

Neuspoliepen ontstaan bijna altijd aan beide zijden in de neus.  Het kan op alle leeftijden voorkomen maar vooral tussen de leeftijd van 30 tot 40 jaar. 

Poliepen die zich maar aan één kant van de neus bevinden verdienen altijd extra onderzoek: het kan een bijvoorbeeld een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van problemen met het bovengebit.

Wat te doen tegen neuspoliepen?

oplossing

U kunt zelf niet heel veel doen tegen neuspoliepen. Er zijn enkele maatregelen die de klachten kunnen verminderen:

  • Stomen kan de klachten verminderen.
  • U kunt zout water in de neus sprayen of druppelen.
  • Rook niet.
  • U kunt de neus spoelen met een zoutoplossing. Klik hier voor een instructie.

Welk medicijn helpen tegen NEUSPOLIEPEN?

medicijn

Ontstekingsremmende medicijnen

Door neusspray of neusdruppels te gebruiken met een corticosteroïd kan er duidelijke verkleining optreden van de poliepen in de neus. Hierdoor zult u minder klachten ervaren. Deze medicijnen zijn niet gevaarlijk en kunnen jaren zonder bezwaar worden gebruikt. Soms wordt er ook een kortdurende tabletkuur van corticosteroiden voorgeschreven. Dit geeft vaak een aanzienlijke verbetering van de klachten! 

Antibiotica

Wanneer er ook sprake is van een chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies zult u ook een antibioticakuur krijgen. Dit om de ontsteking te verhelpen. Wanneer u een allergische aanleg heeft kunnen anti-allergische medicatie eveneens worden toegevoegd. 

Neusspoelen

Daarnaast zult u het advies krijgen om de neus goed te gaan spoelen. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus schoon en rustiger wordt. Hoe u dit doet? Lees hiervoor onze aparte voorlichting voor goede tips en adviezen! 

Welke mogelijke behandelingen bij poliepen in de neus?

behandelingen

In het KNO medisch centrum gaan we u in eerste instantie behandelen met medicatie. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat met behandeling door middel van medicijnen in veel gevallen een operatie kan worden voorkomen. Helaas is het nog steeds zo dat bij uitgebreide neuspoliepen of bij enkelzijdige neuspoliepen er soms een operatie noodzakelijk is. 

Operatie

Zijn er al diverse behandelingen geprobeerd en blijft u veel klachten houden van de neuspoliepen? Dan kan er worden voorgesteld dat u een operatie ondergaat om uw neuspoliepen te verwijderen. 

Een operatie aan de neusbijholten wordt uitgevoerd met een kleine camera (endoscoop) die via uw neusgaten in de neus wordt geleid zodat de KNO-arts goed kan zien waar de neuspoliepen zitten. Vervolgens zullen deze poliepen worden verwijderd, som met behulp van een “snijdende stofzuiger” oftewel een shaver. 

Deze operaties worden gewoonlijk in volledige narcose uitgevoerd. Om het bloeden te stelpen kan het soms nodig zijn om aan het einde van een operatie één of meerdere neustampons in te brengen. U verblijft dan 1 nacht in het ziekenhuis, soms mag u dezelfde dag naar huis. 

Behandeling door middel van biologische medicatie (biologicals)

Hoewel medicijnen en een operatie kan helpen om verstopte neuzen weer te openen, kan het zijn dat de neuspoliepen toch weer terugkeren. Daarom zal u altijd het advies krijgen om steroide neussprays als onderhoud te blijven gebruiken. Desondanks kan het in een enkele keer voorkomen dat de poliepen toch blijven terugkomen. Een behandeling met biologicals kan dan wellicht een mogelijkheid zijn. Een biological werkt in op het immuunsysteem , zodat neuspoliepen in omvang verminderen en klachten zoals reuk en smaakverlies en een verstopte neus verminderen of verdwijnen. 

De artsen van het KNO Medisch Centrum hebben ervaring met deze behandelmogelijkheid en kunnen u hieromtrent dan ook nadere informatie geven.

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als uw klachten van de neuspassage niet vanzelf verdwijnen binnen 6 weken. De KNO-arts kan dan door middel van een eenvoudig onderzoek de stembanden bekijken en de oorzaak van de heesheid vaststellen. Ook is het verstandig contact op te nemen als u aanhoudende klachten van druk op de holtes, koorts of aanhoudende klachten van slijm of snot uit de neus.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Polyposis nasi

Richtlijnen

Richtlijn chronische rhinosinusitis

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl