wat is keelkanker?

uitleg

Keelkanker iseen kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de keel, het strottenhoofd of de slokdarm zeldzaam. Vaak gaan de klachten dan gepaard met stemverandering, moeite met eten, gewichtsverlies en oorpijn. Meestal wordt deze aandoening veroorzaakt door langdurig roken mogelijk in combinatie met overmatig alcoholgebruik. Hierdoor ontstaat een kwaadaardig gezwel in de mond of keel. Als de kanker niet tijdig behandeld wordt, leidt dit tot toename van de klachten en mogelijke uitzaaiing.

Keelkanker

Welke symptomen horen bij keelkanker?

symptomen

Het eerste symptoom is vaak keelpijn of een brok in de keel die gedurende de weken verergert. Na verloop van tijd kunnen er ook stemklachten en oorpijn ontstaan. Als de tumor verder groeit, kan er een hoorbare ademhaling optreden en benauwdheid. Ook kan het slikken na verloop van tijd moeilijker gaan en kan er sprake zijn van ophoesten van bloed. Ook kunnen er in dit stadium zwellingen van de lymfeklieren in de hals ontstaan. 

wat is de oorzaak van kanker in de keel?

oorzaak

Kanker van de keel ontstaat veelal door langdurig roken mogelijk in combinatie met overmatig alcoholgebruik. Ook door blootstelling aan schadelijke stoffen kan keelkanker ontstaan. Ook kan er een relatie bestaan met het humaan papilloma virus. 

Met welk onderzoek kan keelkanker ontdekt worden?

Het is mogelijk een keelkanker te ontdekken door middel van een inspectie van de keel, een keelonderzoek via de neus of een stroboscopie.

Wat te doen tegen keelkanker?

oplossing

Het is heel erg belangrijk dat kanker in de keel zo vroeg mogelijk wordt ontdekt en behandeld. In dit stadium is de aandoening vaak goed te genezen. Neem dus tijdig contact op met uw huisarts of KNO-arts bij langdurige klachten. 

Welk medicijn bij keelkanker?

medicijn

Er bestaat naast de behandeling van keelkanker middels operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze behandelingen, geen medicijn dat u kunt gebruiken om van de keelkanker af te komen. Voorkomen van alcohol- en/of tabaks-gebruik is het belangrijkste advies.

Welke mogelijke behandelingen bij keelkanker?

behandelingen

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor kan kanker van de stembanden worden behandeld met een operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze therapieën. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als uw keelklachten niet vanzelf verdwijnen binnen 6 weken. Ook wanneer de behandeling door uw logopedist of huisarts niet aanslaat, is het verstandig een afspraak bij een KNO-arts te maken. 

De KNO-arts kan dan door middel van een eenvoudig onderzoek de keel bekijken, de oorzaak van de klachten vaststellen en een behandeling starten.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Expertisecentra

Centrum voor hoofd-hals oncologie Radboud UMC
Cancer center UMC Utrecht

Patientenvereniging

Patientenvereniging Hoofd hals

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl