wat is hooikoorts?

uitleg

Hooikoorts is eigenlijk een verzamelnaam voor pollenallergie, die weer uitgesplitst zou moeten worden in boom- en graspollenallergie en/of allergie voor (on)kruiden. De typische hooikoortsklachten die ontstaan zijn het gevolg van een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die rondzweeft door de lucht en wordt ingeademd.

hooikoorts

Welke symptomen horen bij hooikoorts?

symptomen

De meest herkenbare klachten die passen bij hooikoorts zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes. Ook secundaire klachten als verminderde concentratie hoofdpijn en slaapproblemen zijn niet zelden aanwezig. In een latere fase, wanneer de rhinitis chronisch dreigt te worden zien we vaak ook een relatie met lagere luchtwegklachten zoals astma. Vaak zien we dat mensen al wel medicatie krijgen voor de klachten aan de longen, maar eigenlijk niets gebruiken voor de bovenste luchtwegklachten, terwijl de luchtwegen zowel boven als lager dezelfde slijmvliezen bevatten. Tegenwoordig spreken we dan ook van het ‘one-airway-disease’.

wat is de oorzaak van hooikoorts?

oorzaak

De oorzaak van hooikoorts zijn de inhalatieallergenen, de boom- en graspollen. Er is duidelijk een seizoen piek te bemerken van allergische rhinitis in het voorjaar (boompollen) en zomer (graspollen). 

Wat te doen tegen een allergie voor grassen en bomen?

oplossing

Als u allergisch bent voor gras- of boompollen kunt u de ramen en deuren het beste zoveel mogelijk dichthouden wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Ga niet te veel naar buiten als u veel last heeft. Vooral ‘s ochtends vroeg, op warme zonnige dagen, zijn er veel pollen in de lucht. 

Welk medicijn bij hooikoorts?

medicijn

Niet medicamenteuze middelen

Spoelen met zout water oplossing (neusdouches) kan de pollen in de neus en de overmatige slijmproductie wegspoelen. Het is geen echt medicijn, maar kan de klachten wel verminderen.

Medicamenteuze middelen
  • Antihistaminica (anti-allergische tabletten) helpen de jeuk en niesklanhten te verminderen.
  • Ontstekingsremmende neusspray of oogdruppels verminderen de klachten van neusverstopping, snotteren en jeukende ogen.
  • Ontzwellende neusspray (nasale decongestiva) zorgen voor een verbetering van de neuspassage. Helaas mag dit middel niet langer dan een week gebruikt worden.
Immunotherapie

Maandelijkse onderhuidse injecties met allergeen of dagelijkse smelttabletten onder de tong.

hooikoorts

Welke mogelijke behandelingen bij hooikoorts?

behandelingen

Grofweg kun je de behandeling van hooikoorts verdelen in 3 stappen;

Mijden (saneren) van het allergeen

Dit is niet altijd mogelijk en dus van beperkte waarde. Het is sociaal vaak ondoenlijk om binnen te blijven ten tijde van het pollen seizoen.

Symptoombestrijding

Hiermee bedoelen we allerlei middelen die de klachten passend bij allergische rhinitis zoals jeuk, loopneus en verstopte neus terug te dringen. Te denken valt aan neusspray met corticosteroïden, antihistaminica (onderdrukkers van de allergische reactie), oogdruppels tot en met vette zalf (een soort pollenvanger) in de neus en neusspoelingen met zoutwater oplossing. 

Immunotherapie

De enige behandeling die de bron van de klachten aanpakt. Een behandeling met dagelijkse tabletten of maandelijkse onderhuidse injecties die het afweersysteem laat wennen aan de allergenen die de hooikoorts veroorzaakt. Indien klachten van hooikoorts jaarlijks meer dan 4 dagen van de week spelen en/of meer dan 4 weken per jaar spelen, of indien de klachten ondanks symptoombestrijding leiden tot sociale beperkingen en/of leidt tot secundaire klachten als hoofdpijn, concentratieverlies of slapeloosheid, vraag dan aan je huisarts of KNO-arts of immunotherapie een behandeling is voor jou!

hooikoorts KNO Medisch Centrum

Wanneer contact opnemen?

contact

Indien klachten van allergisch rhinitis, ondanks saneren en symptomatische medicatie, niet goed onder controle te krijgen zijn, kan het zinvol zijn een KNO-arts verwijzing bij de huisarts te vragen. Maar ook bij jaarlijks terugkerende klachten die goed te controleren zijn met medicatie, maar waarvan u zou willen dat u niet levenslang aan de medicatie wilt blijven valt immunotherapie te overwegen, hetgeen een bezoek aan huisarts dan wel KNO-arts behoeft. Een goede aanpak van deze hooikoorts klachten kan verergering van lokale klachten behouden, maar ook uitbreiding naar lagere luchtwegproblematiek zoals astma. 

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Allergie

Richtlijnen

Allergie van de bovenste luchtwegen

Websites

Alles over allergie

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl