wat is een keelabces (peritonsillair abces)?

uitleg

Keelamandelen zijn een soort lymfkieren die zich achter in de keel bevinden. Doordat ze wat onregelmatig zijn, kunnen bacteriën of virussen zich hierin ophopen en kunnen ze ontstoken raken. Een abces in de keel kan ontstaan doordat bacteriën zich achter een ontstoken keelamandel ophopen. De pus kan hier niet weg en hoopt zicht dan op. Hierdoor ontstaat een flinke pijnlijke zwelling naast een van de amandelen in de keel. Vaak is er dan sprake van koorts en heftige keelpijn. Ook de lymfklieren in de hals kunnen opgezet zijn. Van een keelabces kun je goed ziek zijn. Een abces in de keel moet zo snel mogelijk worden verwijderd door een KNO-arts, omdat je uiteindelijk ernstig ziek kunt worden. Een onbehandeld keelabces kan in potentie een dodelijke aandoening zijn. 

keelabces (peritonsillair abces)

Welke symptomen horen bij een keelabces?

symptomen

Een keelabces begint meestal eerst met forse keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. De keelamandelen zijn vaak flink ontstoken bij een abces in de keel en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandel te zien zijn. Als er een abces in de keel ontstaat, heeft men vaak enorme keelpijn aan een zijde. In tegenstelling tot een keelontsteking worden de klachten niet minder, maar verergeren ze juist ondanks behandeling met antibiotica.

Er kunnen ook andere klachten ontstaan, zoals:

  • Koorts
  • Moeite de mond te openen (trismus)
  • Overmatige speekselvloed
  • Een aardappelspraak.
  • Nauwelijks kunnen slikken.

wat is de oorzaak van keelabces?

oorzaak

Een abces in de keel kan ontstaan doordat bacteriën zich achter een ontstoken keelamandel ophopen. De pus kan hier niet weg en hoopt zicht dan op. Hierdoor ontstaat een flinke pijnlijke zwelling naast een van de amandelen in de keel.

Wat te doen tegen een abces in de keel?

oplossing

U kunt zelf eigenlijk niets doen om het abces te laten genezen. Het is belangrijk snel contact op te nemen met uw huisarts of een KNO arts om een snelle verwijzing voor behandeling te vragen.

Welk medicijn bij keelabces?

medicijn

Antibiotica 

Antibiotica worden voorgeschreven na het verwijderen van het abces in de keel en zijn effectief om de ontsteking te verminderen. Antibiotica alleen (zonder ontlasten van het keelabces) zijn onvoldoende effectief. 

Pijnstillers

Paracetamol is een goede pijnstiller tegen een abces in de keel. Gezonde volwassenen kunnen 4 maal per dag 1000mg innemen. Vaak is het ook nodig een ontstekingsremmende pijnstiller toe te voegen zoals diclofenac, ibuprofen of naproxen.

Welke mogelijke behandelingen bij keelabces?

behandelingen

Een abces in de keel moet zo snel mogelijk behandeld worden door een KNO-arts.

Als er geen behandeling plaatsvindt, kan de pus uitzakken richting de stembanden en uiteindelijk het gebied waar het hart en de longen zich bevinden. Het is dus zeer belangrijk de pus zo snel mogelijk te laten verwijderen. Dit wordt door de KNO-arts gedaan.

De KNO-arts verdooft de keel met een verdovende spay of injectie.

Hierna wordt met behulp van een naald de pus achter de keelamandel weggezogen. 

Als er zich heel erg veel pus bevindt kan er ook een snede gemaakt worden naast de keelamandel zodat de pus er gemakkelijker uit kan komen.

Soms is het nodig één of twee dagen later opnieuw te prikken. Als de pus goed verwijderd is, knapt u vaak snel op. Een abces in de keel kan helaas weer terugkeren. In dat geval kan het verstandig zijn om de amandelen laten verwijderen.

Zie hiervoor de informatie over verwijderen van de keelamandelen.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u verdenkt een abces in de keel te hebben en de pijn juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig direct contact op te nemen met de huisarts of de kno arts. Die kan dan beoordelen of het verstandig is, om langs de KNO-arts te gaan.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Richtlijnen

Richtlijn ziekten van adenoid en tonsillen

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Amandelen volwassenen

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl