Wat is een tonsillectomie?

uitleg

Bij een tonsillectomie worden de keelamandelen door middel van een operatie verwijderd. Dit is een ingreep die onder algehele narcose plaatsvindt. Hierbij worden de amandelen voorzichtig uitgeprepareerd. Dit heet in de volksmond ook wel pellen. De keelamandelen dragen in de eerste 3 levensjaren bij aan de ontwikkeling van het immuunsysteem en de afweer. Daarna hebben ze eigenlijk geen functie meer en kunnen ze probleemloos gemist worden.

verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie)

Waarom worden de keelamandelen verwijderd?

Waarom de behandeling

De keelamandelen zijn een soort lymfeklieren en hebben een belangrijke rol bij de opbouw van het immuunsysteem en de afweer in de eerste 3 jaar van je leven. Daarna functioneren ze als een lymfeklier en hebben ze geen speciale functie meer. Keelamandelen kunnen echter wel klachten gaan geven. Ze kunnen vergroot zijn, waardoor ze zorgen voor snurken of apneu (nachtelijke ademstops). Er kunnen zich ook bacteriën in de keelamandelen ophopen, waardoor de amandelen regelmatig ontsteken. Dan kan het verstandig zijn de keelamandelen te laten verwijderen.

Hoe bereid u zich voor op een tonsillectomie?

voorbereiding

De operatie vindt meestal plaats onder algehele narcose. Hiervoor krijgt u een intakegesprek bij de anesthesist. 

Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken. 

Wat neemt u mee? 
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO).
  • Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens een tonsillectomie?

tijdens de behandeling

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie verwijdert de KNO-arts de keelamandelen door ze voorzichtig uit te prepareren. Dit wordt ook wel pellen genoemd. Nadat de keelamandelen verwijderd zijn, worden de bloedvaatjes dichtgebrand, totdat het wondgebied stopt met bloeden. Pas alle bloedingen gestopt zijn ontwaakt u uit de narcose.

Wat gebeurt er na de operatie?

na de behandeling

Direct na de operatie kunt u pijn in de keel hebben en moeite met slikken. De pijn kan ook soms uitstralen naar de oren. Hiervoor kunt u een pijnstiller vragen. Daarnaast is veel drinken van koud water belangrijk, omdat dit de pijn kan verlichten. Daarnaast moet u zo min mogelijk uw keel schrapen.

Meestal komt er na de operatie een beetje vers bloed uit de keel. Ook kan het zijn dat u donker bloed braakt. Dit is oud bloed dat tijdens de operatie in uw maag terecht is gekomen. Soms loopt er  een beetje bloed uit de neus vanwege het beademingsbuisje  dat in uw neus heeft gezeten. Na het verwijderen van de neusamandel kan er vaak ook bloed uit uw neus komen.

Wanneer mag ik naar huis? 

Als alles goed gaat met u, mag u de dezelfde dag weer naar huis. 

Waar moet ik rekening mee houden?

In de keel bevinden zich nu beiderzijds twee schaafwonden. Tot twee weken na de operatie merkt u dat er een wit/geel beslag op de wond gaat vormen. Dit is normaal en hoort bij een normale wondgenezing.

Welke maatregelen moet ik thuis nemen?

Neem goede pijnstilling. Vaak een combinatie van paracetamol en naproxen. Het liefst in de vorm van een oplostablet of zetpil. Neem de eerste dagen zachte en koele voeding. Eet veel ijsjes of drink veel ijswater. Melkproducten voelen plakkerig en vervelend. Koolzuurhoudende dranken zijn vaak te prikkelend.

Houdt u zich verder een week rustig. Meestal bent u na 2 weken hersteld. U kunt dan weer aan het werk. 

Wat zijn de risico’s van een tonsillectomie?

Risico’s

De kans op complicaties is erg klein, maar de volgende complicaties kunnen optreden:

Nabloeding

U heeft 2-3% kans op een nabloeding. Soms stopt de bloeding spontaan na het nemen van ijs. Soms is de bloeding hardnekkiger en moeten we deze onder narcose opnieuw dichtbranden.

Keelpijn

Het verwijderen van de keelamandelen is erg pijnlijk. U moet zich voorstellen dat de schaafwonden in de keel voortdurend geprikkeld worden door slikken, praten en eten. Met goede pijnstilling en koelen, is de pijn vaak redelijk onder controle te houden. Na 10 dagen neemt de pijn geleidelijk af.

Wanneer contact opnemen?

contact

Neem contact op als er sprake is van helder rood bloed uit de keel of wanneer de pijn ondraaglijk is. U kunt contact opnemen met ons telefoonnummer 085-7602728. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Deze is bereikbaar op nummer 037-5532700

Meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis
KNO-care

Richtlijnen

Richtlijn ziekte van adenoid en tonsillen

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl